Alle evenementen waar meer dan honderd personen zijn, zijn in heel Nederland afgelast tot in ieder geval september. Dit is voor vele bedrijfstakken een enorme klap. Larissa Derksen-Gelderman (44) heeft haar eigen bedrijf Beau Events en verzorgt grote events voor bedrijven, maar ook voor particulieren.

Hoewel het aantal festivals in Nederland de afgelopen jaren afnam, blijkt uit cijfers van EM cultuur dat sinds 2019 juist een groei van het aantal evenementen te zien is. In 2019 was er een stijging van 836 naar 1115 festivals en ook 2020 zou weer een jaar met veel evenementen worden.

2020 zou ook voor Larissa een heel succesvol jaar zijn. De opdrachten die ze in maart al binnen had gekregen voor 2020, zouden vijftig procent meer zijn dan in 2019. Zo stond er onder andere een groot klantenevent met vijfhonderd man op een boot gepland, een heel weekend met driehonderdvijftig man, een groot internationaal event in Amsterdam (inclusief internationale klanten en grote Nederlandse artiesten) én een aantal particuliere evenementen waaronder een bruiloft.
Denyza Tulum had net een contract getekend om in de zomer op festivals te mogen werken. “Samen met een vriendin had ik mij ingeschreven om in de zomer op festivals te werken. Het contract was net rond. Het was op oproepbasis, dus het is voor ons geen ramp dat het niet doorgaat.”

Larissa vond het in januari al zorgelijk wat er in Wuhan gebeurde. “Wat ik een beetje proefde om mij heen, was dat mensen vrij luchtig over de situatie dachten. Ik volgde Wuhan op de voet en ik vond het zorgelijk dat zo’n enorme stad in een lockdown ging. Zelfs toen het virus in Nederland kwam, dachten veel mensen om mij heen nog steeds dat alleen ouderen het zouden krijgen. Dit hele virus heeft een enorme impact op de economie, niet alleen in Nederland maar over de hele wereld. Als het effect heeft op de economie, dan heeft dat natuurlijk ook op mijn vakgebied en mijn werk.”

Dat de eventbranche stil staat, betekent niet dat Larissa dat ook doet. “Ik heb jarenlang bij KLM gewerkt en daar zat ik in het crisisteam. Daar heb ik 9/11 meegemaakt en toen dacht ik: “het coronavirus is wel écht een crisis in Nederland.” Ik kan heel goed organiseren, dus wat zou ik nu kunnen doen?” Larissa besloot om contact op te nemen met het Outbreak Management Team van het Gelre Ziekenhuis en binnen vierentwintig uur was zij aan het werk. “Het coördineren is een uitdaging. In het ziekenhuis in Apeldoorn werken meer dan drieduizend mensen en in Zutphen werken meer dan duizend mensen, dus dat zijn veel personeelsleden. Maar ik ben begonnen en ik ben in een rijdende trein gestapt. Ik vind het heerlijk om toch iets te kunnen betekenen in deze crisis.”

Het werk wat Larissa voor het Gelre Ziekenhuis doet is vrijwillig. “Voor mijn bedrijf krijg ik overheidssteun. Dat is voor drie maanden, maart, april en mei. Het is geen vetpot, maar ik kan in ieder geval de vaste kosten van mijn bedrijf blijven betalen. Voor de rest leef ik gewoon op mijn buffer die ik heb opgebouwd.

Op de vraag waar Larissa het meeste naar uit kijkt als ze alles weer op ‘een normale manier’ mag organiseren, volgt direct een antwoord. “Als alles weer mag, ga ik eerst in privésfeer een feest organiseren. Dan nodig ik al mijn vriendinnen met hun mannen uit en geef ik een feest in de tuin of in huis. Even vieren dat we weer samen kunnen en mogen zijn.”