Afgelopen 12 maart kregen wij, HU studenten, allemaal het eerste mailtje met als onderwerp Corona Update. Het kabinet had besloten extra maatregelen te treffen en de HU had besloten te gaan sluiten. Alle Hogescholen en Universiteiten gingen dicht en iedereen moest vanuit huis werken. Hoe bevalt het online studeren en hoe lang moeten we nog door?

Veel studenten vinden het nu wel erg lang duren, maar het begint ook wel te wennen. In plaats van naar de les, hebben ze nu een meeting op teams. Colleges zijn terug te kijken en ze kunnen hun eigen tijd beter in delen. Toch maken studenten zich zorgen om hun studie en missen ze sociaal contact. Ze zijn bang voor studie vertraging en voelen zich eenzaam.

Ook docenten vinden het lastig. Ze kunnen nu minder goed checken hoe het gaat met de studenten. Hoe hou je alle studenten betrokken bij de les en hoe zorg je ervoor dat ze gemotiveerd blijven. Marijke Leijdekkers, docent aan een docentenopleiding aan de VU, verteld dat het belangrijk is om contact te houden. “Ik ben snel overgestapt naar op een op een gesprekken, zo zie je goed hoe het met de student gaat, waar hij of zij mee bezig is en waar die tegen aan loopt”

Als we kijken naar de toekomst, waar online onderwijs een steeds grotere rol gaat spelen, biedt deze tijd juist heel veel kansen aan. “Je ziet dat alle deuren nu open gaan. Online onderwijs moet nu wel, het kan niet anders” Volgens Marijke kunnen we in de toekomst zien dat meer onderwijs op afstand gedaan kan worden. “Studenten die ver moeten reizen kunnen de colleges ook online bekijken en het mooi inrichten van een online leeromgeving blijkt nu ook heel belangrijk te zijn”