Kinderartiest Dirk Scheele over creatieve alternatieven tijdens de coronacrisis

Liedjes zingen via een livestream op Facebook in plaats van voor een groot publiek. Dit is wat bekend kinder artiest Dirk Scheele tegenwoordig doet. Door de coronacrisis zit hij thuis en moet hij andere alternatieven bedenken om kinderen te amuseren.

Dirk is een gitarist, zanger, liedjesschrijver en acteur die muziek maakt voor kinderen van twee tot en met acht jaar. De teksten in de liedjes van Dirk hebben betrekking op dagelijkse activiteiten van kinderen. Hij treedt al meer dan 25 jaar op in verschillende theaters en poppodia in heel Nederland en België. Dirk heeft inmiddels talloze cd’s, dvd’s, tv-series en boeken uitgebracht en trekt volle zalen met populaire hits als ‘Ik woon in een huis’, ‘Op de kinderboerderij’ en ‘Broccolirock’. Daarnaast is hij te zien op Nickelodeon met onder andere programma’s als ‘Huis, – tuin- en keukenavonturen.’ ‘Op stap met Dirk Scheele’ en heeft hij allerlei populaire YouTube-kanalen, waarbij eentje met meer dan 50.000 abonnees.

Het YouTube-kanaal is een populaire plek voor zijn jonge fans en hun ouders. Er staan ruim 200 filmpjes op van liedjes, theatervoorstellingen en tv-programma’s. Het kanaal wordt tijdens de coronacrisis dagelijks aangevuld met nieuwe video’s. Naast zijn Nederlandse YouTube-kanaal heeft Dirk ook een Engels en een Duits kanaal.

Dirk volgde de opleiding tot muziektherapeut aan de Jelburg in Baarn. Daarna werd hij muziektherapeut voor kinderen met een verstandelijke beperking. Voor hen schreef hij zijn eerste kinderliedjes. De liedjes sloegen aan, ook buiten zijn werk. Daarom maakte Dirk de keus om over te stappen naar het theater. Hij werd al snel populair. In zijn liedjes gebruikt hij diverse muziekstijlen, waaronder rock & roll, blues, pop, dance, klassiek en wereldmuziek. Hierbij sluit hij met een zelfgecreëerde herkenbare stijl aan bij het niveau van kinderen.

Tijdens te theatervoorstellingen brengt Dirk op een interessante manier zijn liedjes over aan de kinderen.  Hij zingt met zijn gitaar, maar gebruikt daarnaast ook diverse andere instrumenten als bestek, gereedschap en speelgoed. Elk liedje is een klein theaterstuk en alle kinderen doen volop mee.

Naast dat Dirk heel fanatiek is met optredens doen voor kinderen, doet hij daarbuiten ook veel voor zieke kinderen, kinderen met een beperking en het goede doel. Hij is met veel liefde ambassadeur van verschillende goede doelen als Stichting Opkikker, Stichting Sam, Kika en voor Make A Wish. Hij doet hiervoor verschillende optredens, organiseert meet en greets en maakt filmpjes. Omdat Dirk zoveel goede dingen doet werd hij een paar dagen voor Koningsdag geridderd in de orde van Oranje-Nassau. ‘’Toen gebeurde er wel iets bij me en moest ik wel even een traantje laten. Ik was erg ontroerd en dankbaar’’, vertelt hij.

Nu Dirk geen gebruik kan maken van zijn wekelijkse optredens heeft hij alternatieven moeten bedenken om toch zijn werk te blijven doen. Hij is, zoals hij eerst ook was, druk bezig met het uitbrengen van liedjes op zijn YouTube-kanaal. ‘’De views op deze video’s zijn wel flink gestegen tijdens de coronacrisis’’, vertelt hij.

Daarnaast doet hij optredens online of op afstand. Zo deed hij meerder buiten optredens op afstand voor bijvoorbeeld het bevrijdingsfestival en het rietveld theater. Deze optredens worden af en toe ook gestreamd, zodat zijn fans online ook mee kunnen luisteren. Daarnaast heeft hij via de Stichting de Grootste Familie Helpt ook verschillende optredens gedaan voor mensen met een beperking.

Dirk maakt ook gebruik van livestreams op Facebook. Hierbij gaat hij een uur live liedjes zingen, waarbij kinderen kunnen inspringen wanneer ze willen. Dit is ook terug te bekijken.

Dirk horen spelen en meer horen over zijn werk alternatieven? Luister dan hierboven het interview

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *