Sporten zonder vooruitzicht

Sporten zonder vooruitzicht

Voor topsporters is het lastig focus te houden in tijden van Corona. Niemand weet precies wanneer de evenementen weer van start kunnen gaan en zonder doel trainen voelt is voor sommige sporters moeilijk.

Bas Boer (21) sport al jaren op topniveau bij grote evenementen zoals de marathon van Rotterdam en zit zelf ook bij een hardloopvereniging. Hij merkt dat de concentratie soms lastig vast te houden is wanneer je als sporter zo lang niet met een groep kan lopen of wanneer evenementen niet doorgaan: ”Normaal werk je naar een doel toe zoals een halve of een hele marathon maar nu is dit doel er gewoon niet. Naast dat het jammer is dat zulke evenementen niet  door kunnen gaan merk je dat soms een beetje je concentratie kwijt raakt.

De toekomst

”Ja, wanneer we weer precies aan de slag kunnen is voor mij ook de vraag. Normaal heb je een bepaald streven of een datum zoals 24 of 25 oktober, zoals bij de marathon. maar de kans dat doorgaat is ook klein. Hierdoor raak je ongemotiveerd” verteld bas. Hoe het er in de toekomst uitziet is voor hem nog lastig om te zeggen: ”Je moet niet gek opkijken als je pas ergens in mei, juni 2021 weer voor het eerst op een normale wijze het toernooi kan houden. Alles gaat echt stap voor stap, daarbij zijn het ook hele kleine stapjes”

De NOC*NSF is een Nederlandse sportorganisatie die sporten bevordert en waarbij meer dan 90 landelijke sportorganisaties zijn aangesloten. De organisatie houdt op de hoogte hoe per sport iedereen weer aan de slag zou kunnen. Gerard Dielessen, algemeen directeur van de NOC*NSF, zegt dat wij ons moeten optrainen, hiermee bedoelt hij trainen op een manier die zoveel mogelijk lijkt op hoe wij normaal zouden trainen. Wanneer de maatregelen zouden worden aangehouden zoals de premier dit heeft voorgesteld kunnen we stadions weer langzaam opvullen vertelt Dielessen hierover. ”Het Wagener Stadion in Amstelveen heeft normaal plek voor 6000 mensen. Als iedereen anderhalve meter afstand moet houden, blijven er 1500 stoelen over. Maar als je kinderen en mensen uit één huishouden wel naast elkaar zet, kom je alweer op 3000 plekken.” aldus Dielessen.

Sportscholen

Hoogleraar immunologie Ger Rijkers vertelt waarom het openen van sportscholen een groot gevaar kan zijn voor de verspreiding van het virus: ”Als er hevig wordt gezweet, dan wordt er ook hevig uitgeademd. En in die microdruppels van die uitgeademde lucht kan het virus wél zitten.”  Tot op het heden zijn er nog geen studies gevonden waaruit bleek dat het coronavirus door zweet kan worden verspreid. Maar is de anderhalve meter afstand regel in een gesloten ruimte met zulke activiteiten een lastig iets om voor te waken.

Robert Akker (28) werkt als personal trainer voor particulieren, hij vertelt dat het gewoon een kwestie van aanpassen is voor mensen: ”Natuurlijk kunnen we nu nog niet naar binnen toe maar het lijkt mij een stuk verstandiger om te kijken wat er allemaal nog wel kan. Je kan bijvoorbeeld buiten ook een hele goede bootcamp organiseren om hier alsnog je dagelijke work out uit halen, ik denk dat het gewoon het verstandigste is om in oplossingen te blijven denken. Robert ziet hierin ook creatieve oplossingen voor mensen die normaal gesproken alleen naar de sportschool gaan: ”Pak een keer een anders soort gewicht, vul twee flessen water van 2 liter en dan heb je een licht gewicht. Veel van de oefeningen die je voor verschillende spiergroepen doet kan je ook makkelijk zonder gewicht doen, denk bijvoorbeeld aan: opdrukken, squats of het trainen van je benen.”

Vervolg?

In het vervolg zullen voornamelijk bij sporten die in een gesloten ruimte plaatsvinden rustig afgewacht moeten worden, het NOC*NSF vertelde al dat een stap te snel fataal kan zijn voor de sportbranche en heel Nederland. Wanneer een plek te druk bezocht wordt is de kans groot en aanwezig dat het virus zich verspreidt en ook snel weer verspreidt zoals dat in eerste instantie het geval is geweest.

Video: https://youtu.be/yO9UnapU2wA

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *