Het Kabinet stelt verschillende maatregelen om het coronavirus in te dammen. Hierbij gelden voor verschillende groepen, verschillende regels. Nu zijn studenten hier amper bij betrokken. Zijn studentenhuizen nou wel of geen huishouden? Wanneer kunnen studenten weer meer met elkaar op trekken?

De UVSV/NVVSU is dé vrouwelijke studentenvereniging van Nederland en ligt, net als alle andere verenigingen, plat. Een jaar lang wordt de vereniging bestuurt door tien meisjes, waarbij hun focus volledig op de UVSV ligt. Dat is nu verstoort en het is akelig stil op de vereniging. “Ik mis het samenzijn en het dom kletsen over van alles en nog wat.” Vertelt Charlotte Kuipers in haar studentenwoning in Utrecht. Zij is dit jaar lid van de Commissie der UVSV/NVVSU, waarbij zij Commissaresse Gebouw is. Hierbij is zij verantwoordelijk voor het onderhoud van het pand, brandveiligheid en onderhoudt ze contact met de brandweer, gemeente en politie. Het kabinet heeft volgens haar te weinig moeite gestopt in het studentenleven tijdens corona en met name als het gaat om studentenverenigingen. “Wij hebben volgens mij niet eens richtlijnen, we weten namelijk niet waar we onder vallen. Ook als we contact opnemen, krijgen we vage antwoorden.”

Ook haar huisgenoot Eline, tevens lid van UVSV, vindt dat studenten het niet makkelijk hebben. “Je studententijd is de tijd om te leven, je grenzen te verleggen en jezelf te leren kennen. Door corona wordt dit allemaal stil gelegd en moeten we het zelf maar uitzoeken. Rutte en zijn team hadden beter na moeten denken over studenten en hen er meer moeten bij betrekken. Wij worden een beetje overgeslagen voor mijn gevoel.”

Charlotte vertelt over hoe zij op de vereniging omgaan met de coronacrisis.