“Toch zijn we allang blij dat we gewoon open kunnen”

“Toch zijn we allang blij dat we gewoon open kunnen”

De echte cultuursnuivers moesten best een tijdje wachten, maar volgende week is het eindelijk zover. De culturele instellingen mogen weer open.

Het is bijna drie maanden geleden dat alle musea plotseling hun deuren sloten. Sommigen waren nog open gegaan op 16 maart, maar konden nog geen twee uur later weer dicht. Toch leek het of ze soms even open waren. Doormiddel van filmpjes en digitale rondleidingen probeerden de musea hun publiek alsnog een kijkje te geven in het museum. Zo ook bij het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam. Daar namen rondleiders je, via het YouTube-kanaal van het JCK, mee om toch nog een oogje te kunnen werpen op de collecties en tentoonstellingen. Vaak met wat extra informatie!

Nu zijn ze druk bezig met de heropening van volgende week maandag. Om weer open te mogen moeten er veel aanpassingen gemaakt worden. “Er zijn heel veel dingen waar je over na moet denken”, verteld Sjlomo Krant-Scheepmaker, hoofd veiligheidszaken JCK. “Ik heb net te horen gekregen dat we pas om 12 uur open mogen. Dat is gelijkgetrokken met de horeca.” Eerst hoopte Sjlomo dat het museum om 11 uur open mocht, op de ‘normale’ tijd. In hun plannen stond wel al dat het museumcafé, wat onder horeca valt, om 12 uur zou openen. “Toch zijn we allang blij dat we gewoon open kunnen.” Naast de openingstijd moeten er nog veel meer aanpassingen gemaakt worden. Zo ook de verkoop van de museumtickets. “Vroeger kreeg je altijd een tastbaar kaartje van ons bij de kassa, ook als je het online had gekocht.” Nu is dat niet meer mogelijk. Al de verkoop gaat voortaan online en bij binnenkomst in het museum moet je zelf je ticket scannen. Over elk klein dingetje wordt nagedacht. Het virus moeten we dan ook, ondanks alle versoepelingen, serieus blijven nemen.

Wat voor aanpassingen er nog meer zijn gemaakt en hoe het zit met de tijdelijke tentoonstellingen kan je beluisteren in de video bovenaan de pagina!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *