De Chinese leider Xi Jingping heeft tijdens de jaarlijkse bijeenkomst in het volkscongres aangekondigd dat de economische groei sterk gaat afnemen. Dit zal zijn invloed hebben op de nieuwe zijderoute, het plan wat China volgens kenners Economisch oppermachtig gaat maken. Echter, sinds het begin van de corona-crisis loopt het plan grote vertraging op.

Stilvallen bouw infrastructuur

De Nieuwe Zijderoute is een mondiaal project waar landen in verschillende continenten werken aan een infrastructurele verbinding tussen China en Europa. Maar door het virus liggen deze projecten in de meeste landen stil. Dit betekent een vertraging van het project en hoge oplopende kosten. De vraag wanneer de bouw weer kan worden hervat ligt aan de machthebbers in de landen waar het project zich afspeelt. 

Uitgegeven leningen

De laatste jaren heeft China veel leningen verstrekt aan landen die in economisch zwaar weer zaten. Voorbeelden hiervan zijn Griekenland, Nigeria, Kazachstan en Ethiopië. Een belangrijke reden voor deze financiële steun is om te investeren in de infrastructuur om de export te verbeteren. Wel is het belangrijk om in je achterhoofd te houden, dat het om een lening gaat en niet om een gift. Wanneer deze landen hun lening niet kunnen afbetalen zal de politieke invloed volgens het World Economic Forum, op de landen toenemen.

Terugloop economische groei China.

Eén van Xi zijn grootste pijnpunt is het teruglopen van China zijn economische groei. China staat bekend om zijn sterke economische groei van de afgelopen 25 jaar. Uit cijfers van het Internationaal Monetair Fonds, blijkt de afgelopen 5 jaar de groei schommelde tussen de 5 en 6%. De verwachte groei van dit jaar is 1,2%. Wat een forse daling is ten opzichte van de afgelopen 5 jaar