Zacht fluisteren, terwijl je met je nagels tikt of met je vingers andere krakende en knisperende geluiden maakt. ASMR bestaat nu ongeveer tien jaar. Nog steeds is het razend populair en komen er dagelijks video’s bij.

ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response en kan zorgen voor een rustgevend gevoel bij mensen. Het gevoel wat je ervan krijgt wordt ook wel een breinorgasme genoemd. Het start op de schedel en gaat dan via de nek richting de ruggengraat. De A van ASMR, wat staat voor autonomous, dit betekend dat je geen controle hebt over of het effect heeft op jou. Niet iedereen voelt het dus even sterk en er zijn ook mensen die helemaal niks voelen. Bij deze personen kan het zelfs veel geïrriteerde kriebels oproepen.

Anna van den Berg (20) maakt ASMR video’s onder de naam Dutch ASMR op YouTube. Ze is begonnen toen ze 11 jaar was. “Vroeger durfde ik het tegen niemand te zeggen, omdat niemand het kende.” Alleen een paar vrienden wisten het van Anna en die vonden het prima, maar ook wel een beetje grappig. Pas na drie jaar heeft ze het aan haar ouders verteld. “Zij zouden het al helemaal niet begrijpen.” Anna is er veel opener over geworden. Ze praat er nu graag met mensen over. “Het is nu een stuk bekender, het komt vaker in het nieuws en het is veel populairder dan een paar jaar geleden.”

“Oefening baart kunst bij ASMR”, vertelt Anna. Voor het maken van ASMR heb je niet echt talent nodig. Anna heeft ADHD en merkte dat ze vroeger soms haar drukte meenam in het maken van een video. “Dat werkt gewoon niet voor ASMR. Je moet wel echt rustig zijn om zo’n video te kunnen maken.” Door de jaren heen heeft ze geleerd hoe ze kalme bewegingen met haar handen moet maken en hoe ze rustig kan praten. “Dat is geen talent. Dat is gewoon oefening die het heeft waargemaakt.”

In de quarantaine tijd zijn we allemaal opzoek naar nieuwe dingen om uit te proberen. Gaat ASMR een hobby van mij worden? Check de vlog bovenaan de pagina.