Vanaf 1 juni treden er, na ruim twee maanden van lockdown, eindelijk versoepelingen op wat betreft de corona-maatregelen. Het coronavirus heeft de afgelopen tijd de gehele planeet in zijn greep gehouden. Terwijl het virus in andere landen nog ongestoord zijn gang blijft gaan, kunnen de Nederlanders sinds 1 juni weer voorzichtig proeven van het normale leven. Proeven van het nieuwe normaal. De komende tijd moet er nog flink rekening gehouden worden met allerlei regels en voorschriften. Wat zijn deze voorschriften en regels en waar zijn ze van kracht? Wij nemen je met deze mini documentaire een dagje mee in het nieuwe normaal.

De dag begint zoals die van vele Nederlanders. Normaal gesproken maken 1.000.000 Nederlanders gebruik van de diensten van de NS en reizen met de trein. Vanaf 2 juni zijn de normale dienstregelingen van de Nederlandse Spoorwegen weer ingegaan. Er rijden weer even veel treinen als normaal alleen zien de treinen er van binnen anders uit. Reizigers moeten in het openbaar vervoer verplicht mondkapjes dragen. Binnen de treinen en bussen moet de alom bekende anderhalve meter worden gehandhaafd. Metromedewerker Romeo Dors verteld er meer over.

Na de treinreis staan er verschillende activiteiten op de planning. Zo is er na het lange wachten in quarantaine behoefte aan een knipbeurt. Vanaf 11 mei konden de kappers hun deuren weer openen voor klanten. De zaken zijn ruimer opgesteld zodat de anderhalve meter kan worden gewaarborgd en er zijn de nodige hygiënische maatregelen getroffen. Zo zijn er schotten geplaatst tussen de stoelen en wordt er beter schoongemaakt. Ook kunnen klanten vragen om mondkapjes. Mandy van kapper Beichies laat zien hoe zij hun zaak hebben ingericht.

Voor de sportliefhebbers was 1 juni een belangrijke dag. Trainingen mogen weer hervat worden en teams kunnen weer bij elkaar komen. Er mogen nog geen partijtjes gespeeld worden maar de sportclubs en kantines mogen weer open. Voor hen geldt ook: houd de anderhalve meter afstand. Claire Visser van hockeyclub HC Derbey verteld hoe de trainingen er tegenwoordig uit gaan zien.

Na de trainingen en kappersafspraken is het tijd om een bezoekje te brengen aan de horeca. Zowel restaurants als cafés mogen vanaf 1 juni weer open. Bij de horecagelegenheden gelden ook de regels van het “nieuwe normaal”. Desinfecteer de handen, houd anderhalve meter afstand en blijf thuis bij klachten. Veel restaurants maken gebruik van reserveringen en tijdsloten om zoveel mogelijk gasten te kunnen ontvangen. Restaurant eigenaar van De Ouzerie René Labrijn verteld hoe de opstelling van zijn restaurant eruit gaat zien.

Wie er na het terras naar de bioscoop wil gaan voor de nieuwste James Bond of Indiana Jones moet ook rekening houden met maatregelen. Zo wordt er in de Nederlandse bioscopen ook streng rekening gehouden met de anderhalve meter maatregel. We spraken met bioscoopmedewerker Roos Telling over het “nieuwe normaal”.