Mondkapjes in het OV: Vlog

Mondkapjes in het OV: Vlog

De inmiddels befaamde uitspraak ‘Juno’ van Grapperhaus, Minister van Justitie en Veiligheid, deed afgelopen maandag zijn intrede in het openbaar vervoer. Met een hoop nieuwe regels probeert het normale leven langzaam aan een terugkeer te maken. 

De belangrijkste regel blijft staan: de welbekende anderhalve meter. In het OV betekent dus dat je niet naast elkaar kan zitten. Overvolle bussen en treinen zijn dus nog niet de bedoeling. Voor studenten is het sowieso niet de bedoeling dat zij reizen in de spits. Het kabinet probeert hier met scholen afspraken over te maken. Denk hierbij aan colleges tussen 11.00 en 15.00 uur. Of dit een praktische oplossing is, valt te betwijfelen. Wie niet op kamers zit, zal toch een flink traject af moeten reizen. Dit gaat over een groot deel van de studenten. Voor scholieren van het middelbaar onderwijs geldt dat zij het OV volledig moeten proberen te mijden.

De grootste toevoeging aan de regels is die van het mondkapje: wie in het OV reist, is verplicht een mondkapje te dragen. Dit hoeven geen medische mondkapjes te zijn. Dit om ziekenhuizen te helpen met het hebben van voldoende middelenen. De mondkapjes moeten echt mondkapjes zijn: sjaaltjes of dergelijken voor je mond, gelden dus niet. Wie zich hier niet aan houdt, kan uit het voertuig gezet worden en een boete krijgen van maarliefst 95 euro.

Er wordt dan ook nog steeds streng gecontroleerd. In het OV gaat het hierbij niet alleen om controleren op mondkapjes, maar ook om het inchecken. In de bus komt op de digitale schermen vaak een bericht te staan dat je eraan herinnert in te checken. Doordat je niet meer langs de buschauffeur hoeft te lopen, checken veel mensen niet meer in.

Benieuwd hoe het nu is om in het OV te reizen? Hoe zit dat mondkapje? En is de drukte op stations terug? Bekijk de vlog om een volledig beeld te krijgen!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *