Geslaagde missie Crew Dragon mijlpaal voor Amerikaanse ruimtevaart

De lancering van Crew Dragon die vorige zaterdag in Florida plaatsvond zorgt volgens de Amerikanen een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de ruimtevaart. Na een mislukte poging op woensdag door dreigend onweer werd de raket met twee inzittenden drie dagen later de ruimte in gestuurd. Het is de eerste lancering naar het ISS vanuit Amerikaanse bodem sinds 2011. Ook zijn zowel draagraket Flacon 9 als de capsule Crew Dragon voor het eerst gemaakt door een commercieel luchtvaartbedrijf, SpaceX. De missie wordt voltooid in samenwerking met NASA.

Het belangrijkste doel van deze missie is het nieuwe Crew Dragon-ruimtetuig uitvoerig te testen zodat het officieel als transportmiddel kan worden gebruikt. Zo zullen de twee astronauten onder andere handmatig vliegen. De bemanning gaat aan de slag in het ISS om dan terug te keren naar de aarde na een verblijf van één tot vier maanden. De reden dat ze wat langer aan boord van het ISS zullen verblijven is omdat er momenteel maar één Amerikaanse astronaut aan boord is. Door deze menselijke versterking kunnen er onderhoudswerken aan het ISS worden uitgevoerd en komt er meer tijd vrij voor wetenschappelijke experimenten.

Deze missie sluit aan bij een van de ambities van SpaceX-oprichter Elon Musk. De succesvolle Amerikaanse ondernemer heeft als missie de mens multi-planetair te maken. Dit houdt in dat er wordt gewerkt en gewoond op meerdere planeten naast de aarde. Trumps visie is in lijn met die van Musk. In 2019 kondigde de Amerikaanse overheid in 2024 terug te willen keren naar de Maan. De laatste bemande maanmissie vond plaats in 1972. Bij deze missie wordt tevens de eerste vrouw op de maan gezet. Er zijn nog geen concrete bouwplannen op de maan, zoals nodig voor Elon Musks ambitie.

Ook toerisme naar de Maan is geen sciencefiction meer. Enkele maanden geleden onthulde SpaceX CEO Elon Musk de naam van zijn eerste betalende ruimtetoerist. De Japanner Yusaku Maezawa zal met het nog te bouwen “Starship”, als alles volgens plan verloopt, in 2023 een rondje rond de maan vliegen. Als medepassagiers kiest hij kunstenaars uit verschillende disciplines van over de hele wereld die “de mensheid” moeten vertegenwoordigen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *