Het vraagstuk van deze zomer: Wel of niet op vakantie?

Het vraagstuk van deze zomer: Wel of niet op vakantie?

Het vraagstuk deze zomer
Misschien wel de meest gestelde vraag deze zomer aan collega’s, vrienden en familie is “of je dit jaar nog op vakantie gaat”. Door de corona crisis ziet de vakantie voor vele Nederlanders er dit jaar anders dan anders uit. Niet alleen besluiten veel mensen op vakantie te gaan, ook wordt veel overwogen de vakantie te gaan vieren in eigen land. Maar door de versoepelingen die afgelopen weken zijn aangekondigd is een deel van de vakantiegangers toch ook wel weer aan het overwegen wel de zon een aantal kilometers verderop te gaan zoeken. De twijfel bij velen is groot en er wordt in huishoudens en vriendengroepen flink gewikt en gewogen. Want wat kan er wel en wat kan er niet? Hoe zit het met de hygiëne en de activiteiten op campings in het buitenland? Voor iedereen is dat eerder een vraag dan een weet want het hoogseizoen is nog niet begonnen en dus kan er alleen nog maar gespeculeerd worden en kunnen campings en vakantieparken zich alleen voorbereiden op wat zij verwachten dat er gaat gebeuren.

Milou op ten Berg werkt komende zomer op een camping in Frankrijk. Als personeel zijnde krijgt ze veel mee van wat er wel en wat er niet mag op de camping. Zij bevindt zich momenteel al in Frankrijk, zo kunnen er voorbereidingen worden getroffen voor de aankomende weken waarin de rest van Europa met vakantie gaat. Zij beleeft daar nu de Franse sfeer in tijden van corona en ervaart of er wel of geen andere sfeer hangt. Waar veel Nederlanders twijfelen over wel of niet gaan, is Milou al overtuigd. Acht weken lang zal zij werkzaam zijn en de gehele corona vakantieperiode meemaken. Ik ging met haar in gesprek over hoe het momenteel is om in Frankrijk te werken.

Advies vanuit de vakantiebranche
Omdat er over op vakantie gaan zoveel vragen zijn staat de telefoon ook bij ANWB roodgloeiend. Marcus van Tol, persvoorlichter bij de ANWB vertelde dat men veel vragen en twijfels heeft. Hij adviseert mensen dan ook zich extra goed voor te bereiden voordat ze op weg gaan. “Regels en protocollen van campings in binnen en buitenland zijn moeilijk aan te geven. Dit komt omdat er in elk land en zelfs in verschillende regio’s binnenlands verschillende eisen zijn gesteld aan campingeigenaren en kampeerders” aldus van Tol. “Het is daarom ook erg moeilijk een totaal beeld te schetsen van de gehele kampeersector in Nederland en daar buiten.”

Elke regio binnen Nederland heeft zijn eigen veiligheidsregio. Deze 25 voorzitters van verschillende veiligheidsregio’s hebben gezamenlijk overleg over het bestrijden van Covid-19 maar stellen wel allen eigen regels op voor vakantiepubliek en vakantieparken/camping. Mocht je dus naar Zeeland gaan kan het zijn dat er andere regels gelden dan in  de regio Utrecht. Zo is ook het dragen van een mondkapje is verplicht in Franse winkels wanneer de winkelier dit wil, maar dat mag zelf worden bepaald door de winkeleigenaar. In Duitsland is het dragen van een mondkapje in alle winkels verplicht. Wanneer je dus op vakantie gaat is het belangrijk dat je regionaal kijkt naar de risico’s, verplichtingen en de situatie in het desbetreffende gebied, een aantal kilometer verderop kan het namelijk zomaar anders zijn.

Gevoel
Of het ergens wel of niet veilig is, blijft lastig te zeggen. Het virus kan plots ergens opwaaien en dat zit je als vakantieganger midden in een brandhaard. Wanneer je een pakketreis hebt geboekt bij een reisorganisatie en je komt terecht in zo’n situatie of je wordt ziek hebben zij verantwoordelijkheid wat betreft quarantaine en repatriëring. Ga je op eigen houtje moet je zelf scherp blijven. Mocht je naar een plek willen met een negatief reisadvies wees er dan wel van bewust dat je reisverzekering hoogst waarschijnlijk geen vergoeding uitkeert. Ga je naar een plek die positief wordt aangegeven door de overheid heb je deze zorg niet. Bovenal blijft ten alle tijden de oproep om anderhalve meter afstand tot vreemden te behouden, goed de handen te wassen en thuis te blijven wanneer u last van klachten heeft. Zolang dit alles in acht wordt genomen is het uiteindelijk een kwestie van gevoel of u wel of niet naar het buitenland vertrekt. Risico loopt u immers op elke camping, of dat nu in Bakkum aan het strand in Noord-Holland is, of aan de Spaanse Costa Brava.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *