Israël en Palestina: een conflict van meer dan 50 jaar

Israël en Palestina: een conflict van meer dan 50 jaar

Vanaf 1 juli kon Israël volgens het regeerakkoord beginnen met het overnemen van delen van de Westelijke Jordaanoever, wat Palestijns grondgebied is. Het plan van de Israëlische premier Netanyahu is omstreden. De annexatie, zoals het wordt genoemd, heeft het doel om een deel van de Westoever officieel onderdeel maken van Israël.

Het conflict tussen Israël en Palestina duurt al meer dan 50 jaar. Om het kort uit te leggen: sinds 1967 wordt de Westelijke Jordaanoever bezet door Israël. Het Palestijnse grondgebied is dus niet alleen bewoond door Palestijnen. Er wonen ongeveer 400.000 kolonisten in nederzettingen, het gebied in en rondom de nederzetting is onder controle van het Israëlische leger, die in torentjes boven de Palestijnen uit kijken. Deze nederzettingen zijn in strijd met nationale verdragen.

Waarom wil premier Netanyahu juist nu dit gebied annexeren? Hij wil dit al langer, omdat volgens hem de Joden recht hebben op de Westelijke Jordaanoever, omdat het een plek is met veel Bijbelse geschiedenis. Maar de tijd is nu, omdat de Amerikaanse president Donald Trump in januari een ‘vredesplan’ heeft gepubliceerd. De Palestijnse Autoriteit heeft dit plan afgekeurd. Netanyahu wil nu met het nieuwe regeerakkoord tussen hem en Benny Gantz zijn kans pakken, voordat er in november  misschien een andere Amerikaanse president is. Het plan is om 30% van de Westoever te annexeren, maar hoe dit gaat lopen is nog niet duidelijk.

Het plan om te annexeren heeft geleid tot veel protesten. De NOS meldt dat naast Palestijnse betogers ook diplomaten van onder meer de Europese Unie en de Verenigde Naties mee hebben geprotesteerd.

In dit item ga ik dieper in op hoe het is om in Israël en Palestina te zijn. Ik spreek met Sasha Haasnoot, die met haar droom om Midden-Oosten correspondent te worden in haar achterzak, de eerste paar maanden van dit jaar daar doorbracht. Ook worden de politieke gevolgen besproken met een politicus.

Vooralsnog zijn er sinds 1 juli nog geen concrete stappen genomen door de regering van Israël. Volgens Benny Gantz, de minister van Defensie en vicepremier, is de prioriteit voor nu de coronacrisis. Ook vindt hij dat de annexatie onderdeel moet zijn van een diplomatiek proces.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *