Geen structurele beloning, wel een eenmalige bonus

Tijdens de coronacrisis waren zorgmedewerkers de helden van de Nederlandse samenleving. Vorige week werd na een derde een laatste stemming in de Tweede Kamer echter duidelijk dat een structurele beloning voor de zorg niet aan de orde is. Een eenmalige coronabonus van 1000 euro kwam er wel.

Nu de stofwolken zijn neergedaald en de rust in de samenleving enigszins is teruggekeerd kunnen we de balans opmaken. Zo werd begin juni gemeld dat al 17.000 zorgmedewerkers besmet zijn geweest met het coronavirus en blijkt uit een recent uitgevoerd onderzoek van NU’91 dat 40% van de verpleegkundigen overweegt om de zorg te verlaten. Het blijft echter niet bij deze zorgwekkende cijfers. Uit een ander onderzoek, uitgevoerd door FNV en het Omroep Max programma Hollandse zaken, blijkt dat 85% van het zorgpersoneel vindt dat zij tijdens de coronacrisis te zwaar belast zijn en 25% van het zorgpersoneel blijkt deze periode zelfs als traumatisch te hebben ervaren. Dit zijn de cijfers na een eerste golf.

De cijfers die uit dit onderzoek naar voren komen geven een ontluisterend beeld van de situatie in de zorg. Volgens de ondervraagden zou de coronabonus bijna twee keer zo hoog moeten zijn (1850 euro) en voor 88% heeft een hogere beloning de hoogste prioriteit. Terwijl FNV eist dat de lonen stijgen met 5% geven ondervraagde zorgmedewerkers aan dat zij vinden dat hun loon met 7,6% zou moeten stijgen.

Deze cijfers staan niet op zich. In 2019 meldde het CBS al dat 44% van de werknemers in de zorg- en welzijnssector een hoge tot zeer hoge werkdruk ervaren. Daarnaast gaf 2 op de 3 werknemers aan dat deze werkdruk ten opzichte van het voorgaande jaar was toegenomen. In dit perspectief zou de coronacrisis de druppel kunnen zijn die de emmer doet overlopen. Bij een tweede golf zou de zoektocht naar beademingsapparatuur wellicht niet de grootste zorg kunnen worden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *