Van fast naar slow fashion

Van fast naar slow fashion

Neem eens een kijkje in je kledingkast. Waarschijnlijk ligt het vol met kleding die je niet veel draagt. De gemiddelde Nederland koopt elk jaar 46 kledingstukken, en gooit er daarvan maar liefst 40 weer weg. De kasten van Nederlanders liggen gemiddeld volgestopt met 173 kledingstukken, waarvan méér dan één derde al langer dan een jaar niet gedragen is. In de afgelopen 15 jaar is de kledingproductie ongeveer verdubbeld. In diezelfde tijd, is het aantal keren dat een kledingstuk wordt gedragen met 36% afgenomen. Steeds meer kleding wordt dus sneller weggegooid.

Het is sinds 21 juni Slow Fashion Season, een initiatief waarbij deelnemers drie maanden lang geen fast fashion meer kopen, alleen maar slow fashion.

Het initiatief Slow Fashion Season is gestart door CollAction, een Crowdacting organisatie waarbij mensen zich kunnen aanmelden bij verschillende acties. Bij Slow Fashion Season gaat het om helemaal geen kleding meer kopen, drie maanden lang. Dit was de oorspronkelijke bedoeling van de actie, om helemaal niks meer te kopen. Dit is aangepast door de coronacrisis. De initiatiefnemers willen duurzame merken en winkels hiermee een steuntje in de rug geven, want zij hebben het moeilijk door de coronacrisis, verteld initiatiefnemer Lena Hartog aan de NOS.

Fast fashion is een product van een industrie waarbij veel milieuvervuiling en slechte arbeidsomstandigheden bij komen kijken. Met een paar klikken liggen er binnen een paar dagen tientallen nieuwe kledingstukken op je deurmat, en elke week lijkt er wel een nieuwe collectie in de winkels te hangen. Dit wordt als vanzelfsprekend gezien, maar de impact daarvan is erg groot. De kleding die wordt verkocht voor nog geen twintig euro dekken bij lange na niet de kosten voor o.a. de arbeid en de transport van de kledingstukken.

In onderstaande video krijg je meer uitleg over fast fashion en spreek ik met een ervaringsdeskundige over de voordelen van stoppen met fast fashion.

Wil je nòg meer weten over fast fashion? Lees dan dit artikel.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *