Het drinkwater leek haast te verdampen

Het drinkwater leek haast te verdampen

Tijdens het Pinksterweekend luidde Vitens de noodklok. Extreem watergebruik leidde ertoe dat het bedrijf ‘aan de randen van haar operationele mogelijkheden kwam’, aldus bestuursvoorzitter Jelle Hannema.

Waterleidingbedrijf Vitens bestaat sinds 2006 in haar huidige vorm. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de drinkwatervoorziening in de provincies Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Friesland en de Drentse gemeente Meppel. Van de 10 Nederlandse waterbedrijven is Vitens de grootste, het bedrijf verzorgt de drinkwatervoorziening van ruim 5.7 miljoen Nederlanders. Deze verbruiken jaarlijks meer dan 337 miljoen kubieke meter drinkwater dat wordt aangevoerd door meer dan 49.000 kilometer drinkwaterleidingen. Al dit drinkwater is afkomstig uit Nederlands grond- en oppervlaktewater dat via 93 productiebedrijven naar onze kraan wordt gepompt.

Ondanks deze enorme capaciteit werd de watervraag het bedrijf in het laatste weekend van mei te veel. Op zaterdag 30 mei lag de watervraag 40% hoger dan een jaar eerder en in Gelderland en Overijssel werden lokaal pieken tot wel 70% hoger gemeten. Als gevolg van deze extreme watervraag was het bedrijf genoodzaakt om de waterdruk in deze gebieden tijdelijk te verlagen. De situatie was zelfs extremer dan op 20 juni 2018, toen het in Nederland 40 graden werd. In de gehele maand mei werd meer dan 4 miljard kubieke meter extra drinkwater geleverd. Het bedrijf deed op zondag 31 mei dan ook een klemmend beroep op haar klanten om niet onnodig veel water te gebruiken.

Deze opzienbarende cijfers zijn het gevolg van een unieke samenloop van omstandigheden. Gedurende de lente viel er slechts 85 mm neerslag tegen een normaal gemiddelde van 167 mm. Ook was de lente van 2020 met afstand het zonnigste voorjaar sinds het begin van de metingen. Daarnaast zorgde de coronacrisis er voor dat veel mensen aan huis proberen te recreëren. Dit uit zich in het opzetten van grote opzetzwembaden die worden gevuld met duizenden liters water. De overdadige vraag tijdens het pinksterweekend was dan ook naar alle waarschijnlijkheid het gevolg van het vullen van opzetzwembaden in combinatie met het sproeien van tuinen.

Uit een onderzoek dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat 26% van alle huishoudens in het verzorgingsgebied van Vitens een opzetzwembad bezit en 20% overweegt een opzetzwembad te kopen. Deze zwembaden hebben gemiddeld een inhoud van 2400 liter. Mocht 26% van de zwembadbezitters besluiten om haar zwembad gedurende de zomer drie keer te verversen, dan zou dit een waterverbruik van 5 miljard liter drinkwater opleveren. Dit verbruik staat gelijk aan de hoeveelheid water die Vitens normaal gesproken in vijf dagen levert aan al haar klanten.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *