Een zomervakantie om nooit te vergeten, omdat alles anders is

Een zomervakantie om nooit te vergeten, omdat alles anders is

Hetleek afgelopen voorjaar nog onvoorstelbaar om op vakantie te kunnen naar het buitenland. Wat toen onvoorstelbaar leek gebeurt nu toch: Nederlanders gaan er weer op uit, al is de wereld kleiner dan voorheen.

Zo snel als de coronacrisis ontvlamde in een vuurzee, zo snel doofde het vuur ook weer. Een vuur dat zich razendsnel over de wereld verspreidde en er voor zorgde dat de EU ineens weer bestond uit 27 lidstaten. Europese landen kozen ieder een individuele aanpak en een ‘ieder-voor-zich-mentaliteit’ werd het devies. Veel landen volgden de strategie die in het Chinese Wuhan was geïntroduceerd en kondigden een ‘lockdown’ af. Populaire vakantielanden als Italië, Frankrijk en Spanje werden hard geraakt door de crisis. Schade die niet alleen geleden wordt op menselijk vlak, ook economisch worden deze landen snoeihard geraakt.

Door het uitbreken van deze crisis kwam de wereld abrupt tot stilstand en droogde het toerisme op. Toerismestromen die in veel gevallen essentieel zijn voor economieën van Zuid-Europese landen. Zo mag Italië jaarlijks 60 miljoen toeristen verwelkomen en resideren in Spanje ieder jaar wel 84 miljoen toeristen. Toeristen die de afgelopen maanden logischerwijs niet op kwamen dagen. Normaal gesproken is het toerisme in deze landen verantwoordelijk voor respectievelijk 13% van de economie in Italië en wel 15% van de Spaanse economie. Het is dan ook niet gek dat deze en andere Zuid-Europese landen de grenzen openden zodra het vuur onder controle leek.

De grenzen mogen dan open zijn, toch zit de angst er bij veel mensen goed in. Uit een peiling die begin juni plaatsvond blijkt dat slechts een kwart van de Nederlanders buitenlandse vakantieplannen heeft. Aan het begin van dit jaar was dit percentage met 70% bijna drie keer zo hoog. Ondanks deze afname stond er in het tweede weekend van juli bijna 1000 kilometer file in Frankrijk als gevolg van vakantieverkeer. Een hoopvol teken voor de in elkaar gestorte toerisme-industrie in Zuid-Europa. Toch lijkt het onvermijdelijk dat 2020 een rampjaar wordt voor diezelfde industrie. Dat met heropende grenzen ook het oude normaal terugkeert lijkt een fata morgana te zijn. Vakantie in het buitenland zal dit jaar heel anders zijn dan men normaliter gewend is.

Vakanties naar tropische oorden en verre landen zijn vooralsnog uitgesloten. Alleen voor enkele eilanden in het Caribisch gebied bestaat een uitzondering. Zo is het mogelijk om naar Curaçao, Bonaire, Sint-Maarten en Aruba af te reizen. Hiervoor is het wel noodzakelijk om de twee weken voor vertrek in het gebied van vertrek te verblijven, een coronatest te doen en een reisverzekering af te sluiten. Voor de eilanden Saba en Sint-Eustatius geldt wel een oranje reisadvies. Dit advies is van toepassing op het leeuwendeel van de wereld en houdt in dat alleen noodzakelijk reizen wordt geadviseerd. Deze kleurcode duidt op veiligheidsrisico’s die meer dan alleen je vakantie in gevaar kunnen brengen.

Tussen de landen met een oranje reisadvies is een opvallende rol weggelegd voor Turkije. Dit land werd onderwerp van een rel tussen reisorganisatie Corendon en het Nederlandse kabinet. Het bedrijf oogstte kritiek van kabinetsleden na de aankondiging om vanaf 10 juli weer vluchten naar Turkse badplaatsen aan te bieden. Onder andere premier Rutte en minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur lieten zich negatief uit over dit voornemen. Corendon bezweek onder deze druk en biedt tot 22 juli toch geen vluchten aan naar dit populaire vakantieland. Afgelopen week hekelde Corendon topman Steven van der Heijden het selectieve overheidsbeleid. Hij wees op het feit dat vanuit Schiphol alleen aankomende week al 70 vluchten richting Turkse steden vertrekken. Van der Heijden: “Dacht u dat die vliegtuigen vol zitten voor alleen noodzakelijke bezoeken? Ik durf te stellen dat 90 procent ‘niet noodzakelijk’ is.” Het is dus wel degelijk mogelijk om naar landen met een oranje reisadvies af te reizen. De risico’s zijn echter voor rekening van de reiziger.

Omdat de reisadviezen erg veranderlijk zijn wordt aangeraden om de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten te houden. Daarnaast onderhoudt de ANWB een actuele reisplanner voor Europese vakantiebestemmingen. Op deze manier kunnen reislustige Nederlanders alsnog ontspannen in het buitenland. Al wordt wel aangeraden om alert te blijven, situaties kunnen abrupt veranderen zoals het voorjaar van 2020 ons heeft geleerd.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *