Menig Nederlander verheugde zich al in de winter op het festival seizoen dat er weer aan zat te komen. Alle kaartjes voor Pinkpop, Lowlands en de weekenders thuishaven stonden al in menig Wallet te wachten tot ze bij de ingang gescand zouden gaan worden. Maar helaas, veel festivals kunnen niet doorgaan deze zomer. Door de corona crisis is het niet mogelijk bijeen te komen met veel mensen op een relatief klein terrein en daarom zijn veel festivals afgeblazen. Dat is natuurlijk balen. Toch gaan veel organisatoren van zowel kleine als grote festivals niet bij de pakken neerzitten. Er komen vanuit allerlei hoeken creatieve ideeën bedacht om toch nog een beetje in de festivalsfeer te komen en de geplande data waarop de evenementen eigenlijk zouden plaatsvinden niet zomaar voorbij te laten gaan. Sommige organisatoren plaatsen DJ’s op een rooftop en maken zo indruk op het publiek dat online meekijkt. Voor kleinere festivals is dit lastiger.

Toch zaten de organisatoren van het schimmelpleinfestival ook niet stil toen een alternatief voor het eigenlijk tweedaags festival bedacht moest worden. Via een livestream en een oproep een feestje te gaan vieren voor de deur werd toch nog een alternatief buurtfestival neergezet. Net iets anders dan ze voor oorspronkelijk voor ogen hadden, maar daardoor niet minder leuk. Ook al wordt er nog steeds versoepeld in maatregelen, een bijeenkomst wilden de organisatie niet. “Het buurtgevoel wordt niet echt overgedragen wanneer je allemaal verplicht op een stoeltje moet zitten en anderhalve meter tussen je buren hebt, daar werd het wat ons niet gezelliger van ” aldus Karin, die mij te woord staat. Daarom is veilig in eigen huis en voortuin een beter alternatief. Wel met livemuziek, dat zorgt voor sfeer.

Ook de gemeente Utrecht is welwillend in het steunen van evenementen die toch door kunnen gaan komende zomer. De behandeltijd van vergunningaanvragen is verkort voor met name kleine evenementen, om zo de branche weer op gang te helpen.

Woordvoerder Schimmelplein: Karin Jansen
De platenbakkers: Floris Koster.