Klimaatmars Rotterdam

Klimaatmars Rotterdam

Rotterdam stond het afgelopen weekend in het teken van de wereldhavendagen. Maar niet iedereen is het eens met de manier waarop de haven nu te werk gaat. Daarom werd er als protest op de wereldhavendagen een klimaatmars georganiseerd. Op zondag acht september werd dit georganiseerd door onder andere het Rotterdams Klimaats Initiatief, Erasmus Change en Extinction Rebellion. Ongeveer duizend mensen kwamen bij elkaar om een oproep te doen aan de haven van Rotterdam: de CO2 uitstoot moet minder! De haven van Rotterdam produceert namelijk 20% van alle CO2 uitstoot in Nederland en dat accepteren de Rotterdammers niet meer.

De klimaatmars werd op het stationsplein geopend door muziek wat speciaal was geschreven voor deze speciale dag. Om 14:00 stond het plein al vol met mensen vanuit heel Nederland (en omstreken) die vol energie hun stem wilden laten horen. Na wat korte speeches vertrekken de klimaatactivisten met hun zelfgemaakte spandoeken en borden met quotes als “There is no planet B” richting de haven.

Een uur lang klinkt “What do we want? Climate change! When do we want it? Now!” door het centrum van Rotterdam. Hier en daar sluiten nieuwsgierige mensen zich voor een paar honderd meter aan bij de mars. De aandacht wordt zodanig naar de mars toegetrokken dat zelfs werknemers van de Albert Heijn buiten hun winkel staan te kijken.

Eenmaal aangekomen bij de haven wordt de aandacht van de bezoekers van de wereldhavendagen getrokken. De bezoekers van de wereldhavendagen maken filmpjes en zijn onder de indruk van het muziek en de vele mensen die meelopen. Ondertussen komt er steeds meer politie om de mars te begeleiden maar gelukkig is er geen conflict ontstaan tussen de verschillende partijen.

De mars eindigt in de haven met een die-in protest wat inhoudt dat alle deelnemers van de mars op de grond liggen en doen alsof ze dood zijn. Door dit te doen geven ze aan dat er wel iets moet veranderen aan de CO2 uitstoot in de haven. Er zijn tenslotte gezonde mensen nodig om de haven staande te houden.

Bron foto: Mohini Sukhai

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *