De maatschappelijke sector zoekt een weg in deze ‘nieuwe’ tijd

AMSTERDAM- De corona crisis baant zich een weg in onze samenleving. Zo ook in de Maatschappelijk zorg. Maatschappelijk werkers ondervinden veel problematiek in hun dagelijks functioneren in hun sector. ”Het fysieke contact met clienten die echt nodig is deze dagen, mist onkenbaar, ” verteld Maatschappelijk werkster Merel Knipping.

Iedereen moet een draai vinden in deze tijd en allerlei aanpassing maken in het werkveld. Zo moet Merel als maatschappelijk werkster van stichting Oudezijds 100, ook aanpassing maken in haar dagelijks werk. Bij clienten thuis over de vloer komen is niet meer mogelijk. ”Juist bij clienten thuis kun je zien wat echt hun situatie is. Een masker voor houden en pretenderen dat alles goed gaat, gaat vaak niet in privé omstandigheden,” bevestigd Merel. En dit is maar een factor die anders is in de maatschappelijke sector. Maar wel een hele belangrijke volgens Merel. ”Het is veel lastiger nu om het masker af te breken van clienten, waar je dit voorheen deed met een simpel huis bezoekje,” gaat Merel verder.

Niet alleen voor  de maatschappelijk werksters maar ook voor de vrijwilligers in maatschappelijk opvang centra is er veel verschil te zien. ”We mogen geen mensen van buiten binnen laten voor een kopje koffie of thee, waar dat voorheen wel mocht,” zegt receptioniste Greetje. ”Het is dus veel rustiger tijdens receptie diensten. maar buiten dat voelt het ook niet gastvrij, terwijl dat nu zo nodig is.”

De maatschappelijke sector ondervind veel kleine aanpassingen die grote gevolgen hebben. Niet alleen voor de ziekenhuizen maar ook voor de maatschappelijke sector is het aanpoten deze dagen. ”We maken veel meer uren dan voorheen, omdat je heel veel moet improviseren en met veel meer dingen rekening moet houden dan voorheen,” legt Merel uit. ”Er komen allerlei zorgen en casussen bij, die je nooit eerder hebt gehad of zelfs had bedacht. Denk hierbij aan paniekaanvallen en kluizenaars gedrag, omdat clienten fout worden geïnformeerd door verschillende media en bang worden.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *