Vrouwen Eredivisie in de “spotlight”

Vrouwen Eredivisie in de “spotlight”

Foto: Julia van Hagen

Een grote doorbraak in de voetbalwereld is gemaakt op het gebied van de vrouwen. Live uitzendingen van de wedstrijden en samenvattingen die worden meegenomen in overzichten waren voor 6 september nog niet gerealiseerd. Nu komen de speelsters van de lokale clubs uit de schaduw en in het licht.

In 2007 ontstond er een hoogste competitie voor vrouwen met dezelfde naam als die van de mannen die al sinds 1956 was opgericht. Vrouwenvoetbal heeft jarenlang op de achtergrond gesluimerd en er werd weinig over verteld of aandacht aan besteed. Dit veranderde toen de nationale Leeuwinnen het vrouwenvoetbal op de kaart zetten. De talenten van de Nederlandse bodem werden kijkcijfer kanonnen en waren overal te vinden in de talkshows richting het Europees en het Wereldkampioenschap. De vrouwen schopte het zelfs tot Europees kampioen in 2017 en verloren tijdens het WK in de finale van de Verenigde Staten en werden tweede.

Door de aandacht die nu niet alleen gevestigd was op de mannen maar ook op vrouwen heeft een omslag gemaakt voor in het vrouwelijke voetbal. Jonge meiden op de velden hadden ineens een Lieke Martens op te bewonderen in plaats van de mannelijke grootheden. Er ontstond meer bekentenis onder het vrouwenvoetbal en dat bleek ook uit de cijfers van de aantrek van het meisjes voetbal. Volgens de jaarverslagen van het KNVB hebben de Oranje Leeuwinnen het meisjesvoetbal in de lift gezet. Meer lokale voetbalclubs zorgen dat er ook een team is voor meisjes en vrouwen, maar ook de vrouwelijke leden blijven groeien.

Het KNVB is samen bezig met de clubs die in de vrouwen Eredivisie spelen om de competitie tot een volgend niveau te tillen. Door een landelijke competitie op te zetten voor de onder 17 teams kunnen de grote clubs jonge talenten spotten en scouten. Door de kwaliteitseisen omhoog te brengen en talenten bij elkaar te krijgen, creƫer je een onderlaag van jonge meiden die het in de toekomst goed zouden kunnen doen in de vrouwen Eredivisie.

Het huidige vrouwen Eredivisie bestaat uit 8 teams: Ajax, sc Heerenveen, PEC Zwolle, PSV, VV Alkmaar, ADO Den Haag, Excelsior en FC Twente. Elke zondag zal er een live wedstrijd te zien zijn bij Fox sport en de NOS zal de samenvattingen van de wedstrijden van de vrouwen mee nemen in hun overzicht van Studio Sport. 6 september trapte FC Twente tegen Ajax af. Dit werd beschouwd als de topper omdat het de eerste en tweede waren van afgelopen jaar. Al sinds 2015 wisselen de twee clubs af voor de eerste plek. Bij deze wedstrijd was Ajax sterker dan de voormalig kampioen. FC Twente moest neerbuigen tegen een 3-1 nederlaag in Amsterdam.

Over de auteur

1 reactie

  1. Avatar

    Leuk item over het vrouwenvoetbal!

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *