Coronacrisis zorgt voor veranderingen bij de lokale omroep

Coronacrisis zorgt voor veranderingen bij de lokale omroep

Foto: Arthur Vierboom

Lange tijd heeft het lokale nieuws het zwaar te verduren gehad. Sinds het begin van de coronacrisis is hier een verandering in opgetreden. De lokale omroepen zijn in gaan spelen op de behoeftes van het publiek, namelijk voorzien in het corona gerelateerde regionale nieuws. Doordat de verschillen in het aantal coronabesmettingen erg uit een liepen werd de lokale omroep een mooie plek om al het regionale nieuws te bundelen en de inwoners op de hoogte te houden. Arthur Vierboom is vrijwilliger en oprichter van Omroep Houten en vertelt in de studio zijn ervaringen.

Arthur Vierboom is al jaren werkzaam in de journalistieke wereld. Nadat hij de opleiding Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht heeft gevolgd heeft hij verschillende dingen in het werkveld gedaan. “Ik had in mijn hoofd dat ik wilde werken voor Pauw Witteman, eerst werd ik niet aangenomen, maar na 12 pogingen kreeg ik eindelijk een kans. Ik heb daarvan geleerd dat als je iets wil je er zelf voor moet zorgen, je moet namelijk vertrouwen in jezelf hebben” vertelt Arthur. In totaal heeft Arthur 32 programma’s gemaakt, zoals bijvoorbeeld de TOP 2000. Hij is ook op alle verschillende journalistieke platformen werkzaam geweest. Zo heeft hij bij de radio, televisie, teletekst en internet gewerkt. Dat hij op al deze verschillende platformen werkzaam is geweest vindt hij één van de positieve punten van zijn carrière. “Normaal werkt een journalist maar op een punt en ik deed ze allemaal tegelijk” laat hij trots weten.

Na 22 jaar is Arthur gestopt met het maken van programma’s en helpt hij nu in de organisatie hiervan. Hij helpt bij het samenstellen van de teams om een zo goed mogelijke basis voor de programma’s neer te zetten. Arthur heeft al veel bereikt, maar heeft nog wel één droom, hij wil namelijk zelf een verhaal worden, zodat mensen het later nog over hem zullen hebben. Dat is een van de redenen dat hij besloten heeft een lokale publieke omroep op te zetten.

Omroep Houten is in 2009 opgericht door Arthur Vierboom, Ger Kroes en Jocko Rensen. Aan het begin was de omroep vooral bezig met het maken van Houtense verhalen. Met de flip camera gingen zij op pad en probeerden ze hun creativiteit tot een succes te maken. Inmiddels is de lokale omroep steeds verder uitgebreid en hebben zij een eigen website waar dagelijks nieuwsitems gepubliceerd worden. Ook wordt er in de lokale radiostudio iedere dag radio gemaakt voor de Houtense bewoners.

Door de coronacrisis zijn er veel dingen veranderd bij de omroep. “De meeste vrijwilligers bij ons zijn al wat ouder en behoorden dus gelijk tot de risicogroep. Hierdoor hebben andere vrijwilligers op moeten staan om toch de omroep draaiende te houden”, aldus Arthur. Acht weken lang heeft het team onder de naam ‘Houten tegen corona’ radio gemaakt en hebben zij geprobeerd om het publiek te trekken.

Dagelijks werd er met de Burgemeester van Houten gesproken en ook werd er wekelijks met een arts gepraat om de bewoners op de hoogte te houden van de huidige situatie in de stad. Ook is er geprobeerd om met verschillende initiatieven meer bekendheid en belangstelling op te wekken. Zo was er het initiatief ‘Heel Houten danst’, waar alle Houtense bewoners via zoom toch met zijn allen een feestje konden bouwen. Ook werden er bingo’s georganiseerd en waren zij live aanwezig op bijvoorbeeld Koningsdag en Dodenherdenking. De vrijwilligers hebben op deze manier kunnen tonen wat zij allemaal kunnen. “Wij hopen zeker dat we meer aanzien hebben gekregen in deze journalistiek zware periode” laat Arthur weten.

In de journalistiek moeten er veel aanpassingen gedaan worden. Televisieshows zijn niet meer wat ze waren en de sfeer is vaak ver te zoeken. Arthur laat weten dat het juist op deze momenten leuk is om voor de lokale omroep te werken. Dit is uiteindelijk de plek waar de basis ligt voor de journalistieke wereld en waar experimenteren juist gewaardeerd wordt. Hiermee kunnen ze proberen om nieuwe dingen tot stand te brengen. Bij Omroep Houten gaan ze op dit moment experimenteren met het radio maken vanaf locatie om de Houtenaren toch mee te laten genieten van wat er in de gemeente plaats vindt. Door deze live verslaggeving nu op te zetten kan er op het moment van een tweede golf gereageerd worden en kunnen de bewoners vanuit huis weer op de hoogte gebracht worden van alle activiteiten in Houten.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *