International Literature Festival Utrecht; maar wat houdt dit in?

International Literature Festival Utrecht; maar wat houdt dit in?

Op 22 september zal in Utrecht het International Literature Festival Utrecht, oftewel ILFU, van start gaan. Het evenement zal plaatsvinden op verschillende locaties verspreid over het centrum van de stad. Tijdens het ILFU zullen onder andere schrijvers spreken, er cursussen gegeven worden en kan het NK ‘poetry slam’ bezocht worden.

Maar hoe relevant is het organiseren van een literatuurfestival in deze tijd nog? En op welke manieren kan literatuur ook voor alle leeftijdsgroepen aantrekkelijk gemaakt worden? Ik vraag het aan Linde Dorenbosch, organisatie coördinator voor ILFU.

In 2018 werd het festival voor het eerst georganiseerd. Als middelpunt van Nederland, maar tevens ook als UNESCO City of Literature is Utrecht dé plek om liefhebbers van taal en literatuur bij elkaar te laten komen. De eerste editie zorgde voor een podium voor ruim 200 schrijvers en een bezoekersaantal dat op 22.000 lag.

De aankomende editie zal tevens wel een beetje anders zijn; niet alleen door de coronamaatregelen maar ook door een nieuwe aanpak van de literatuur. De grens tussen literatuur en andere kunstvormen zal vervagen en de boodschap van het verhalen vertellen zal op één staan voor het festival.

Een voorbeeld hiervan is de verhalenwedstrijd die door de ILFU gehouden wordt. Mensen uit het gehele land konden zich opgeven en op hun manier een bijzonder verhaal vertellen met betrekking tot het thema ‘Opstaan’. Van video’s naar poëzie, tot fotografie en zelfs TikToks; de bedoeling blijft hetzelfde. En ook niet verkeerd, de deelnemers zullen door een vakjury beoordeeld worden en kans maken op ruim tien duizend euro!

Bekijk hier de video!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *