Mondkapjes op de markt

Mondkapjes op de markt

Anjali Agterberg

AMSTERDAM – Van 5 tot 31 augustus moest iedereen boven de dertien jaar in vijf verschillende gebieden in Amsterdam verplicht een. Iet-medisch mondkapje te dragen. Dit waren gebieden die over het algemeen erg druk zijn en waar andere maatregelen, zoals de anderhalve meter regel, niet voldoende werden gehanteerd. Drukke plekken, zoals bijvoorbeeld de Kalverstraat en de Albert Cuypmarkt, hanteerden de mondkapjesplicht. Er werden borden geplaatst om duidelijk te maken waar je precies de mondkapjes moest dragen, en op de eerste dagen van de mondkapjesplicht werden mondkapjes uitgedeeld.

De marktlieden merkten vele gevolgen van de mondkapjesplicht; zo waren er bijvoorbeeld veel minder klanten en bleven ook toeristen weg van de markt op de Albert Cuypstraat. Het was er erg rustig. Niet alleen van de mondkapjesplicht hadden de verkopers last, maar ook dat er bijvoorbeeld een tekort aan contant geld was. Iedereen wilde pinnen om zo min mogelijk kans te hebben op het krijgen van het virus. Hiernaast geldt nog altijd de anderhalve meter regel, waardoor er minder mensen tegelijkertijd op de markt kunnen zijn.

De kooplieden weten zelf niet echt of de verkoop sinds het beëindigen van het experiment, de mondkapjesplicht, op 31 augustus 2020 is toegenomen of niet. Het hoogseizoen is voorbij; de zomervakantie is afgelopen en de meeste toeristen zijn naar huis. Ook was het de laatste dagen over het algemeen regenachtig weer, dus of de omzet en het aantal klanten weer gaat toenemen, is nog de vraag.

Sinds 31 augustus 2020 is de mondkapjesplicht stopgezet, omdat dit bedoeld was als experiment om te kijken of mensen door het gebruik van de mondkapjes ook gelijk anderhalve meter zouden houden en er weer minder gevallen van het coronavirus gemeld werden. Dit experiment is volgens plan verlopen volgens de website van de gemeente Amsterdam, maar het experiment kan altijd opnieuw in werking gebracht worden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *