VEGHEL – Er is een landelijk meldpunt geopend voor eenzame jongeren. Sinds 4 september is het mogelijk voor jongeren over heel Nederland om hun stem te laten horen. De initiatiefnemers van stichting Join Us hopen dat gemeentes op deze manier meer aandacht besteden aan het probleem.

‘’Ik zit elke dag alleen. Ik heb hooguit 30min fysio. Zover mijn sociale leven.
Werken, studeren, uitgaan, sporten gaat niet.
Maar na 9jr elke dag in mijn eentje.. Ik wil n netwerk in #Nijmegen!
Maatjes zijn er niet via @HumanitasNL @swonnijmegen waar vind ik ‘n sociaal leven?’’

Eind juli schreef Nadï van de Wateringen deze tweet, hij is toen viraal gegaan. Jongeren uit het hele land delen hun eenzaamheidsgevoel op sociale media met de hashtag Maatjegezocht.

Tijdens de lancering vertelt Gerine Lodder dat ongeveer 3 tot 10 procent van de jongeren chronisch eenzaam. is. Zij is een van de weinigen in Nederland die wetenschappelijk onderzoek doet naar eenzaamheid onder jongeren.

Het idee voor een landelijk meldpunt voor eenzame jongeren bestond bij stichting Join Us al een tijdje. Deze stichting helpt jongeren tussen de 12 en 25 jaar om vrienden te maken. Twee keer in de week ontmoeten een aantal jongeren elkaar op een plek binnen de gemeente. Tijdens deze avonden zijn er ervaren begeleiders aanwezig die de jongeren helpen nieuwe vrienden te maken schrijft Join Us op haar website.

Jolande van Gerwe, oprichter van Join Us, vertelt dat het meldpunt nu nog puur is om te melden. Dit is om te laten zien hoe groot het probleem is per regio. Ze hoopt zo de politiek wakker te kunnen schudden, zodat ook zij opkomen voor deze jongeren. ‘’We moeten in de samenleving dit probleem serieus nemen.’’

Er zijn al acht ontmoetingsplekken voor de jongeren, maar van Gerwe hoopt op meer.

bron foto: Pixabay