Anderhalve meter bij amateurvoetbal: kan dat wel?

Anderhalve meter bij amateurvoetbal: kan dat wel?

Het nieuwe seizoen van het amateurvoetbal is nog maar net begonnen. Na een paar maanden stilgezeten te hebben mogen de amateurvoetballers hun favoriete sport weer oppakken, maar hier zitten wel wat regels aan verbonden. Deze regels zijn vastgesteld door het RIVM en de Rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan, maar toch lichamelijke beweging te kunnen hebben. Eén van deze regels is de anderhalve meter regel. Deze geldt bijvoorbeeld in de kantine, maar ook in de kleedkamers, rond het sportveld en op de tribune. Maar is deze regel wel zo makkelijk te hanteren?

Sven Spaan is scheidsrechter bij de KNVB en vertelt dat de thuisspelende partij verantwoordelijk is voor de handhaving van de anderhalve meter regel, en dat zij bijvoorbeeld looproutes moeten maken, ervoor zorgen dat er maar één team per kleedkamer is en zichtbaar maken welke stoelen op de tribunes beschikbaar zijn voor het publiek en welke niet. Verder vertelt hij dat elk team zelf verantwoordelijk is op het houden van de afstand in de kleedkamer, en dat het team meerdere kleedkamers kan gebruiken als dat nodig is en er genoeg kleedkamers ter beschikking zijn. Hiernaast geeft hij aan dat het wel heel moeilijk is om de anderhalve meter te houden in de auto, als er mensen uit verschillende huishoudens samen naar een amateurwedstrijd moeten reizen.

Ook vroeg ik amateurvoetballer Dymo Pohlman of hij iets merkt van de anderhalve meter regel. Hij vertelt dat het niet altijd even makkelijk is om anderhalve meter afstand te houden in de kleedkamer omdat je in teamverband overlegt en het anders niet past, maar hier een oplossing voor is; het team mag namelijk vaak twee of meerdere kleedkamers gebruiken. Ook vertelt hij dat de kantines bij sommige clubs gesloten zijn, en als deze wel open zijn worden ze vaak gebruikt als afhaalpunt in plaats van als echte kantine. Bij zijn eigen club moeten spelers zich vooraf thuis omkleden en mogen ze geen kleedkamers gebruiken, maar dit verschilt heel erg per club.

Over de auteur

1 reactie

  1. Avatar

    Wat ontzettend leuk! Goed gedaan Anjali.

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *