Politiek Den Haag probeert zorgpersoneel tegemoet te komen

Politiek Den Haag probeert zorgpersoneel tegemoet te komen

DEN HAAG – Morgen is het Prinsjesdag en traditiegetrouw worden enkele plannen voor het aankomende politieke jaar gelekt. Zo ook de plannen voor het zorgpersoneel. Zij krijgen, boven op de bonus van 1000 euro dit jaar, nog een bonus van 500 euro en het kabinet maakt 100 miljoen euro vrij om de werkdruk te verlagen.

Tijdens de piek van de coronacrisis raakten de Nederlandse Intensive Care afdelingen vol. Alles op alles werd gezet om ervoor te zorgen dat Nederland genoeg bedden zou hebben om corona patiënten in kritieke toestand op te kunnen vangen. Hierom werden extra locaties gecreëerd om IC-bedden te plaatsen, moesten alle medische mondkapjes en handschoenen gereserveerd worden voor het personeel op de corona afdeling en moesten de zorgmedewerkers overuren draaien.

Aandacht?

Alle politieke- en media aandacht ging naar de zorgverleners op de intensive care waardoor andere zorgsectoren, zoals de thuisverpleging en de gehandicaptenzorg, uit het oog raakten. Zij liepen een hoog risico op, omdat zij niet de medische mondkapjes en handschoenen kregen en onbeschermd hun werk moesten doen. Om al het zorgpersoneel te bedanken voor hun werk in deze crisistijd heeft de regering hen een bonus van 1000 euro belooft.

Politiek spel

Oppositie partijen in de Tweede Kamer vonden deze bonus niet voldoende en eisten een structurele loonsverhoging voor het zorgpersoneel. Hiervoor werd een motie ingediend in de kamer, maar om te voorkomen dat deze werd aangenomen liepen enkele Kamerleden van de coalitie weg om te zorgen dat niet over deze motie gestemd kon worden. Dit leverde een lelijk beeld op voor de coalitie en de regering. Daarom voelde zij zich genoodzaakt om wel hun waardering aan het zorgpersoneel uit te spreken doormiddel van de nieuwe plannen die morgen officieel bekent worden gemaakt door de koning.

Beluister het fragment om te weten te komen wat corona verpleegkundige Larissa en assistent begeleider in de gehandicaptenzorg Anouk van deze nieuwe plannen van het kabinet vinden:

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *