Donny van de Beek verruilt Ajax voor Manchester United!

Donny van de Beek verruilt Ajax voor Manchester United!

Manchester United betaalt 39 miljoen euro voor Donny van de Beek. Het bedrag kan nog oplopen met vijf miljoen euro voor de Oranje-international. De 23-jarige speler die op elke positie op het middenveld uit de voeten kwam tekent voor vijf jaar met een optie voor zes jaar, bij de club die de rode kleuren draagt in Manchester.

Bij de oefenwedstrijd van Ajax tegen Eintracht Frankfurt (2-1 winst) werd hij buiten de selectie gehouden, en Erik Ten Hag bevestigde dat dit was vanwege een eventuele transfer. Inclusief bonussen zal Ajax 45 miljoen euro ontvangen. Er waren enkel twee Ajacieden die voor meer uit de deur gingen, en dat zijn Donny’s oud ploeggenoten, Matthijs de Ligt (die voor 75 miljoen naar Juventus ging) en Frenkie de Jong (die voor 86 miljoen naar FC Barcelona ging). Donny blijft Hakim Ziyech die deze zomer voor een maximaal bedrag van 44 miljoen over vloog naar Chelsea net voor. 

Donny maakte in 2008 de overstap van het Veensche Boys naar de club in de hoofdstad. Daar heeft hij in ruim twaalf jaar alle jeugdelftallen doorlopen. Donny maakte zijn officiële debuut voor Ajax op 26 november, 2015 tegen Celtic. Hij kwam er in de 70e minuut in voor Lasse Schöne bij een tussenstand van 1-1. Drie dagen later maakte hij zijn Eredivisiedebuut tegen PEC Zwolle, hij begon in de basis.  Zijn eerste Ajax-goal scoorde hij op 10 december in de Europa League tegen het Noorse Molde-FK. In zijn beginperiode heeft hij zoals veel andere spelers uit de jeugd veel wedstrijden gespeeld bij Jong Ajax. Maar uiteindelijk verwierf hij een onbetwiste plek in de basis bij Ajax.

Die basisplek was niet altijd vanzelfsprekend. Er waren momenten dat er getwijfeld werd aan zijn scorend vermogen, maar Donny besefte heel goed wat hij moest doen om toch onbetwist bij de basiself te horen. Hij deed wat de trainer van hem vroeg. Met de komst van Promes en Ziyech was er eigenlijk geen ruimte meer op zijn favoriete positie, namelijk de nummer 10. Maar met het vertrek van Schone en Frenkie werd er van hem verwacht dat hij een linie terug zou zakken en een iets minder diepe rol zou vervullen. Hij liet zien dat hij multi inzetbaar is en elke rol op het middenveld uitstekend kan invullen.

Dat bleek tijdens de campagne van Ajax in de Champions League in het seizoen 18/19. Ajax behaalde een plek bij de laatste vier met een grote rol voor de kersverse Manucian. Met belangrijke goals tegen bijvoorbeeld, Real Madrid, Juventus en Tottenham Hotspur speelde hij en zijn teamgenoten zichzelf en Ajax weer in de kijker. De Amsterdammers stonden door de succesvolle campagne weer op talloze scouting lijstjes door heel europa. Bij Van de Beek werd eigenlijk al maanden verwacht dat hij zou tekenen voor de recordhouder van de Champions League, namelijk Real Madrid. Die werden echter niet concreet. Met het aanstellen van Ronald Koeman bij FC Barcelona kwam ineens echter het gerucht dat Koeman het wel zag zitten om Donny aan te trekken bij de club uit Catalonië. Die geruchten doofde echter als sneeuw voor de zon toen bekend werd dat Manchester rond was met van De Beek.

Donny gaat met rugnummer 34 spelen ter ere van zijn vriend en ex-ploeggenoot, Abdelhak Nouri. Nouri kreeg in 2017 een hartstilstand en kreeg blijvende hersenschade. Zij doorliepen samen de jeugdopleiding van Ajax  en Donny is een vriend van de familie. Andere spelers die met Nouri samen speelde gingen Donny al voor met het eerbetoon. Zo speelde Justin Kluivert bij zijn debuutseizoen met het nummer en koos Amin Younes bij Napoli ook voor dat rugnummer. 

Twaalf Nederlanders gingen hem voor bij Manchester United. Spelers als Ruud van Nistelrooy, Edwin van der Sar en Jaap Stam maakte het meeste indruk. Andere spelers zoals Memphis Depay en Jordi Cruijff hadden hoge verwachtingen maar konden helaas deze verwachtingen niet waar maken.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *