Gouden Koets volgend jaar niet aanwezig op Prinsjesdag

Gouden Koets volgend jaar niet aanwezig op Prinsjesdag

Foto: Jeroen Boekel

AMSTERDAM- De afgelopen vier jaar is de Gouden Koets niet op Prinsjesdag verschenen vanwege restauratie. Echter is de koets volgend jaar afwezig omdat deze dan tentoongesteld wordt in het Amsterdam Museum. Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekend gemaakt op 8 september.

De Gouden Koets zal na de vier jaar durende restauratie te vinden zijn in tijdelijke bruikleen zijn bij het Amsterdam Museum. Volgens Judikje Kiers, algemeen directeur van het museum, is het “een enorme eer” om de koets te mogen lenen van de Koning. De tentoonstelling heet “Gouden Koets- Geschenk van Amsterdam”. Dit komt doordat veel Amsterdammers hebben meebetaald aan de koets toen hij in 1898 aan Koningin Wilhelmina werd geschonken als cadeau voor haar inhuldiging.

De precieze reden voor het tentoonstellen in plaats van het in gebruik nemen van de koets heeft de Rijksvoorlichtingsdienst niet gemeld, maar er zijn meerdere redenen te bedenken. Bijvoorbeeld het feit dat de restauratie veel tijd en vooral geld heeft gekost. Ook is de koets de afgelopen jaren bekritiseerd vanwege de beschildering van het rechter paneel “Hulde der Koloniën”. Hierop is een blanke vrouw te zien, zij stelt Nederland voor, en gekleurde mensen uit de koloniën bieden haar geschenken aan. Met het denkbeeld van nu is dit een omstreden plaatje. Koning Willem-Alexander heeft aangegeven dat hij het paneel niet wil verwijderen omdat het deel uitmaakt van ons culturele erfgoed. Kiers geeft aan dat het Amsterdam Museum dit paneel “puur als geschiedenis ziet”. Kiers: “Het is juist fijn dat wij als museum duiding kunnen bieden bij deze koloniale tijden.” Het publieksprogramma dat het museum organiseert zal hiervoor ook een platform zijn. De tentoonstelling bespreekt de geschiedenis in de volle breedte en er is ruimte voor allerlei verschillende meningen. De koets komt op de binnenplaats van het museum te staan en in de zes omringende zalen worden diverse verhalen uit de geschiedenis besproken.

Ook voordat de koets tentoongesteld wordt, organiseert het museum verschillende activiteiten, zowel online als fysiek. Bijvoorbeeld lezingen, een online talkshow en een symposium over de restauratie van de koets.

Naast schilderingen bevat de koets ook veel symboliek. Zo stellen de wielen gouden zonnen voor, deze staan voor mild koningschap. Daarnaast zijn alle wapens van de provincies op de bovenkant van de koets te vinden. Hierbij zijn het stadswapen van Amsterdam en het wapen van Noord-Holland groter uitgebeeld dan de rest van de wapens, omdat Amsterdam de koets cadeau heeft gedaan aan Wilhelmina.

De Glazen Koets vervangt als sinds 2016 de Gouden Koets tijdens het ritje op Prinsjesdag. Jeroen Boekel heeft nog meegelopen in 2009 met de Gouden Koets. Hiervoor moet je gevraagd worden en het is dan ook een hele eer als dit gebeurt. Hij is al bijna twintig jaar in dienst bij het hof van het Koninklijk Huis als Ambulant Lakei. Boekel: “Ik vind het prachtig dat de koets tentoongesteld wordt, zo kan iedereen zien hoe mooi hij is. Ik hoop wel dat de Gouden Koets nog terugkomt.”

Over de auteur

Sarah Cuiper

Journalist

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *