Wereld Alzheimer Dag

Wereld Alzheimer Dag

Anjali Agterberg

Wereld Alzheimer Dag is er weer, vandaag op 21 september 2020. Op deze dag is het de bedoeling dat de vorm van dementie in het zonnetje wordt gezet en dat de ziekte minder taboe wordt. Maar wat is Alzheimer en welke activiteiten zijn er op deze speciale dag georganiseerd? Dit zijn een paar vragen die Ieke Wagemakers beantwoordt. Ieke is coördinator van het Alzheimer Café in Baarn en Soest en werkt verder in de gezondheidszorg.

Ongeveer twintig procent van de bevolking krijgt uiteindelijk dementie. Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie, en maar liefst zeventig procent van alle gedementeerde mensen heeft alzheimer, vertelt Ieke. “De hersenen gaan eigenlijk achteruit, dus mensen krijgen vaak geheugenproblemen zoals vergeetachtigheid, maar ook bijvoorbeeld moeite met praktische handelingen of moeite met plannen en organiseren”.

Wereld Alzheimer Dag is bedoeld om meer aandacht te geven aan dementie, dus niet alleen alzheimer maar ook de andere vormen van dementie. Het is bedoeld om informatie over de ziekte te geven, maar ook om het uit de taboesfeer te halen. “Er hangt eigenlijk nog wel schaamte rondom dementie.” vertelt Ieke. “Op dit moment zijn we heel druk bezig om te kijken hoe we een dementievriendelijke samenleving kunnen maken”.

Ondanks de aanwezigheid van het coronavirus wordt er nog heel veel georganiseerd op Wereld Alzheimer Dag, zowel online als fysieke activiteiten. Zo gaat bijvoorbeeld het Alzheimer Café in Baarn en Soest voor de eerste keer na een hele tijd weer open. Wel met minder plekken en de anderhalve meter regel, omdat de alzheimerpatiënten vaak in een risicogroep zitten voor het coronavirus. Door het hele land worden Alzheimer Cafés georganiseerd, maar er zijn ook online cursussen te vinden voor mensen die graag alleen informatie op willen doen. Waar activiteiten georganiseerd zijn en wat deze activiteiten zijn, is te vinden op de site van. Alzheimer Nederland.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *