Erkenning van gebarentaal

Erkenning van gebarentaal

Bron: Jara Helms

Al meer dan 30 jaar strijden doven en slechthorende voor de erkenning van hun taal, namelijk het Nederlands Gebarentaal. Nu lijkt hier eindelijk een positieve wending aan te komen. PvdA, D66 en ChristenUnie dienen een initiatiefwet in waarin het Nederlands Gebarentaal erkend wordt. Maar wat betekent deze erkenning voor de dovengemeenschap?

In het wetsvoorstel wordt Nederlands Gebarentaal erkend als officiële taal. In Nederland maken er zo’n 15.000 mensen gebruik van gebarentaal en moet de wet ook de situatie voor hen verbeteren. Zo legt de wet vast dat er vaker een gebarentolk moet inzetten, zoals bijvoorbeeld bij een belangrijke persconferentie. Denk hierbij aan Irma Sluis en Corline Koolhof bij de persconferenties over het coronavirus. Ook een verandering die in de wet vastgelegd wordt is dat de eed en de belofte in gebarentaal mag worden afgelegd.

Sarah Muller is docent en ontwikkelaar bij het Nederlands Gebarencentrum. Zij traint en coacht onder andere de gebarentolken voor het NOS Journaal. Zo ook Corline Koolhof die de persconferenties over het coronavirus tolkte, wat zij zien als de doorslag voor de erkenning waar zij al die tijd voor strijden. “Het coronavirus heeft een grote verandering teweeg gebracht in hoe mensen naar gebarentaal kijken, dus ik denk dat het echt wel erkend gaat worden”, aldus Muller.

Onno Crasborn, Hoogleraar aan het Radboud Universiteit in Nijmegen vertelt wel dat de erkenning lang op zich heeft moeten wachten, ondanks dat de overheid en het Nederlands Gebarencentrum ermee bezig waren. “In 2002 was er wel een prachtig standaard lexicon gemaakt, maar toch trok de overheid zich terug. Toen heeft de overheid lange tijd gelobbyd samen met het Nederlands Gebarencentrum om te zorgen dat daar toch wat mee gebeurde. En nu is er eigenlijk op initiatief van Kamerleden gezegd dat er nu toch iets mee gedaan moet worden”, aldus Crasborn.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *