De nieuwe stem van de Amerikaanse verkiezing

De nieuwe stem van de Amerikaanse verkiezing

Foto: Julia van Hagen

De verkiezingen in Amerika zijn in volle gang. Republikein en huidige president Donald Trump wil herkozen worden voor zijn tweede termijn en de Democratische Joe Biden neemt het tegen hem op. Op 3 november zal het land stemmen en zal bekend worden wie er het aankomende vier jaar het land mag regeren. Ik ben op onderzoek gegaan om een inside te geven over hoe het met de nieuwe jonge kiezers gaat.

Het verkiezingsstelsel is erg anders ingedeeld dan dat wij in Nederland gewend zijn. Het begint allemaal bij een race om vast te stellen wie de Republikeinen en wie de Democraten gaat vertegenwoordigen. Wanneer deze presidentskandidaten zijn vastgesteld gaan de twee partijen tegen elkaar strijden voor de stemmen. Op dat moment beginnen ze ook de campagnes en partijconventies organiseren. Als het dan uiteindelijk tijd is om te kiezen, gaat het per staat niet om elke stem van de burgers maar om kiesmannen. Per staat zijn er verschillende kiesmannen aangesteld kijkend naar het aantal inwoners van de staat. De kandidaat die in de staat de meeste stemmen krijgt, krijgt alle kiesmannen. De kandidaat met de meeste kiesmannen wint de verkiezing en mag zijn intrek doen in het witte huis.

Hoogleraar Janssens vertelt dat het geld van de campagnes goed wordt verdeeld over de verschillende staten en leeftijdsgroepen. De campagnes hebben een gehele database met allerlei variabelen die aangeven welke persona’s op de betreffende partij stemmen en in welke staat zij het meest populair zijn. Sommige staten zijn duidelijk Republikeins of Democratisch, maar er zijn ook de zogenoemde ‘swing states’. Dit zijn staten waarbij het niet helemaal duidelijk is waar de meerderheid voor gaat stemmen. Op deze plekken zijn de campagnes voornamelijk te vinden. Hier proberen ze de mensen te overtuigen van hun standpunten en de staat te trekken om op hun te stemmen. Een voorbeeld van deze ‘swing states’ is Minnesota.

Over de auteur

1 reactie

  1. Avatar

    Lastige kiesstelsel van Amerika op een simpele manier uitgelegd. Ook gaaf die interviews met de studenten!

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *