Alle stations rookvrij vanaf 1 oktober

Alle stations rookvrij vanaf 1 oktober

Alle stations worden donderdag 1 oktober 2020 rookvrij gemaakt. De rookpalen worden verwijderd en ook de roosters zijn weg. De rook- en tabakswaren worden al niet meer verkocht in de eigen winkelformules zoals de Kiosk en de StationsHuiskamer op de 136 verkooplocaties van de NS, en de organisatie streeft naar de totale afschaffing van het verkopen van deze waren.

Gemiddeld lopen er per dag 2,5 miljoen bezoekers op de 400 treinstations in heel Nederland. Niet alle reizigers zijn blij, maar merendeel van de reizigers wel. Anne van der Wel van de mediarelaties bij de NS vertelt dat de NS een bijdrage wil leveren aan de rookvrije generatie, een initiatief dat ernaar streeft de nieuwe generatie rookvrij te laten opgroeien. Dit is hard nodig volgens rookvrijegeneratie.nl, omdat er iedere week honderden kinderen verslaafd raken aan roken. Roken kan ernstige ziektes veroorzaken en zelf door meeroken kunnen mensen ernstig ziek worden of zelfs doodgaan. Elk jaar sterven er zo’n 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van het gebruik van rook- en tabakswaren en duizenden hiervan sterven aan de gevolgen van meeroken.

In 2004 werden de eerste stappen naar het rookverbod gezet door het verbieden van roken in treinen, stationshallen, liften en tunnels. Een goede stap, waar nu de volgende stap uit voorkomt, namelijk het verbieden van roken op perrons en stations. “Als je iemand ziet roken dan doet dat ook roken, dus misschien helpt dit wel om een sigaret minder op te steken.” Vertelt Anne. Er worden geen rook- en tabakswaren meer verkocht in de eigen winkelformules van. De NS. Ook worden er geen contracten meer gesloten met winkels die rook- en tabakswaren willen gaan verkopen op het station.

Anne kan begrijpen dat de nieuwe maatregel even wennen is, en om deze reden worden rokers op het station eerst aangesproken en herinnerd aan de regel. Als de reiziger dan nog niet wil luisteren krijgt hij of zij een boete van rond de 95 euro. Dit zal echter weinig voorkomen volgens Anne, omdat mensen hier over het algemeen wel begrip voor tonen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *