Opzeggen van een Amerikaans paspoort is zo makkelijk nog niet

Opzeggen van een Amerikaans paspoort is zo makkelijk nog niet

Wie geen belastingaangifte doet in de VS, maar wel beschikt over een Amerikaans paspoort is volgens de Amerikaanse wetgeving een belastingontduiker. Amerikaanse Nederlanders komen er door deze wetgeving slecht vanaf. Waar je in Amerika vermogensbelasting betaalt, betaal je in Nederland namelijk inkomstenbelasting. Dubbele belasting dus van de portemonnee.

Amerika heeft zichzelf, sinds januari 2020, gemachtigd tot het bevriezen van de Nederlandse bankrekening, mocht je als Amerikaanse Nederlander weigeren belastingaangifte te doen in de VS. De nieuwe wet in de VS verplicht alle amerikanen, zowel inwonend als uitwonend, tot het hebben van een eigen belastingnummer. Verwacht wordt dan ook dat Nederlandse banken netjes aan de Amerikaanse overheid de financiële situatie van de desbetreffende cliënt doorgeven. Dan denk je al snel: ‘Zeg dat Amerikaanse paspoort snel op!’ Helaas gaat dat niet zo gemakkelijk en zitten hier levenslange gevolgen aan vast. Zo mag er geen vermoeden ontstaan van financiële overwegingen om het Amerikaanse staatsburgerschap te beëindigen. Wie zijn paspoort wilt opzeggen moet daarom ook over de afgelopen zes jaar met terugwerkende kracht zijn belastingaangifte moeten hebben ingediend.

De populariteit van de Amerikaanse nationaliteit neemt onder Amerikaanse nederlanders af, volgens BNR. Volgens BNR ‘jaagt’ de Amerikaanse overheid op nederlanders met een Amerikaans paspoort. Organisaties die Amerikaanse nederlanders helpen met het opzeggen van het paspoort of toelichting van de nieuwe regeling, groeien als paddestoelen uit de grond.

Een van deze Amerikaans Nederlandse inwoners, in Nederland zijn er in het totaal 2300, is Bella (echte naam bekend bij de redactie). Zij wilt door deze nieuwe regeling af van haar Amerikaanse paspoort. Dit kan alleen op een veilige manier zonder teveel gevolgen voor haar toekomst, wanneer de procedure die gepaard gaat met het opzeggen van het paspoort soepel verloopt. Hierbij mag er geen vermoeden zijn financiële redenen achter het opzeggen van het paspoort. Dit is dan ook de reden dat Bella niet stemt bij de aankomende verkiezingen: “Het frustreert enorm, het maakt mij ook angstig. Kan ik ooit nog werken of wonen in Amerika hierna?”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *