Gaspijpleiding Nord Stream 2 is het middelpunt van een internationaal spel

Gaspijpleiding Nord Stream 2 is het middelpunt van een internationaal spel

Duitsland – Bondskanselier Angela Merkel, Duitse Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas, drie Amerikaanse Senatoren, Russische oppositieleider Aleksej Navalny en een burgemeester van een Duits havenstadje. Wat zij gemeen hebben? Ze zijn allemaal betrokken bij de discussie rondom Nord Stream 2.

Sinds 2011 maakt Duitsland gebruik van Russisch aardgas dat getransporteerd wordt door een tweevoudige gasleiding in de Oostzee genaamd Nord Stream. In 2018 haalden de Duitsers 58,8 miljard m3 aardgas uit de Russische bodem. Nord Stream was zo’n succes dat er in 2015 een nieuw contract werd ondertekend om voor 9,9 miljard euro twee extra pijpen van 1224 kilometer te bouwen genaamd: Nord Stream 2. Nu ligt de bouw van het zusje van Nord Stream op 150 kilometer van Duitse kust stil.

Navalny en Nord Stream 2

“Ik hoop niet dat de Russen ons dwingen onze houding ten aanzien van (de gaspijpleiding) Nord Stream 2 te veranderen.” Dit was een uitspraak van de Duitse Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas tegen de Duitse krant Bild am Sonntag. Deze lichte dreiging komt niet zomaar uit de Duitse lucht vallen. Eind augustus kreeg de Russische oppositieleider Aleksej Navalny, tijdens een vlucht van Tomsk naar Moskou, last van allergische klachten en moest hij opgenomen worden op de Intensive Care. Na bemiddeling met president Poetin van Rusland kon Navalny overgebracht worden naar een Duits ziekhuis. Daar wees een laboratorium uit dat giftige stoffen gevonden waren in Navalny’s bloed en urine. Deze stoffen zijn opzettelijk in het lichaam van Navalny terecht gekomen. De Duitse minister Maas probeert door lichte dreiging naar Rusland toe achter de waarheid te komen van deze vergiftiging.

Relatie op twee niveaus

Jarenlang heeft Duitsland op commercieel gebied samen kunnen werken met Rusland. Maar de laatste tijd komt die samenwerking op meer kritiek te staan. Volgens Daniel Thomas, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Leiden, komt dit door het gedrag dat Rusland toont in de situatie rondom de Krim in Oekraïne, de moord op een Georgische militair in een park in Berlijn en nu de situatie rondom Navalny.

Hoe de regering van Merkel op verschillende niveaus een relatie probeert te behouden met de Russen en waarom zij het aardgas nodig hebben legt Daniel Thomas in het geluidsfragment verder uit:

Dreigende Senatoren

Nordstream 2 begint in de Russische stad Loega en moet eindigen in het havenplaatsje Sassnitz. De burgemeester van dit dorpje met minder dan 9,5 duizend inwoners ontving een brief van drie Amerikaanse Senatoren. Zij dreigden in die brief met sancties als de burgemeester verder zou gaan met de bouw van de gasleiding. Volgens hoogleraar Thomas bemoeit de VS zich met deze kwestie omdat zij zich zorgen maken. ‘Deze dreiging heeft twee kanten. Aan de ene kant is dat een geopolitiekaspect, namelijk dat Washington bezorgd is om de afhankelijkheid van Duitsland aan Rusland. En aan de andere kant is het een commercieel aspect. De Amerikanen willen Europa gebruiken als hun markt om gas te exploiteren.’

Al met al heeft alle internationale en Duits nationale bemoeienis ervoor gezorgd dat de bouw aan Nord Stream 2 al enige tijd stop is gezegd. Internationale bouwconcerns hebben zich teruggetrokken en Russische bedrijven nemen het werk over. Maar volgens Merkel zal, ondanks alle commotie, de nieuwe pijpleiding gewoon gebruikt worden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *