De gezichten van de Singel

De gezichten van de Singel

UTRECHT- De Utrechtse Singel is weer rond. Het water kan vrijuit stromen rondom het oude centrum van de stad. Ter ere van deze historische gebeurtenis vindt er de expositie ‘Utrecht aan de Singel’ plaats in het Utrechts Archief van Iris Tasseron. Zij heeft de bewoners van de Singel vier jaar lang geportretteerd en geïnterviewd om hun verhaal te vertellen. De portretten en verhalen zijn gebundeld in een boek en de tentoonstelling is tot 10 januari 2021 te bezoeken.

Opening en evenementen

De opening van de singel vond zaterdag 12 september online plaats. Hoewel de opening niet zo uitbundig gevierd kon worden zoals gepland stond door de coronamaatregelen, heeft de opening niet onopgemerkt plaatsgevonden. Het Centraal Museum en het Utrechts Archief geven beiden aandacht aan dit onderwerp. Het Utrechts Archief doet dat met de tentoonstelling van de portretten die Iris Tasseron de afgelopen vier jaar heeft gemaakt.

Verhalen

Waaronder het portret van Dirk en Wil. Zij wonen op de Nieuwe Kade, het noordelijke gedeelte van de singel. Nadat zij een tijdje met hun dochter buiten het centrum hebben gewoond, wilden ze weer terug naar de binnenstad. Iris vertelt dat ze hun woning aan de Nieuwe Kade op een ouderwetse manier gekregen hebben: “Ze zagen dat het appartement leegstond, en in die tijd moest je nog een briefje in de bus doen om aan te geven dat je er graag wilde wonen, en dat hebben ze gedaan. Toen hebben ze het gekregen.” Het horen van deze verhalen vindt de fotografe heerlijk. Hoewel het zuiden van de Singel haar favoriete gedeelte is, bijvoorbeeld de Sterrenburg en de Zeven Steegjes, heeft ze van de hele singel en de mensen genoten.

Geschiedenis van de singel

De stadsbuitengracht is weer helemaal hersteld. In 1958 leek het erop dat de hele singel zou verdwijnen. Dit is in 1962 voorkomen door minister Marga Klompé, ze maakte er een monument van. Echter werd een deel van de singel tijdens de bouw van Hoog Catharijne toch gedempt. De singel moest plaats maken voor een autoweg. Gelukkig kwam daar in 2001 verandering in toen er gekeken werd naar het verbeteren van het Stationsgebied. De Weerdsingel werd als eerste hersteld en door de jaren heen werden andere delen ook opgeknapt. Nu, anno 2020, is de hele weer singel rond.

Over de auteur

Sarah Cuiper

Journalist

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *