Een no-deal met grote gevolgen

Een no-deal met grote gevolgen

Een vissersboot gelegen in Zeeland

1 januari 2021 komt steeds dichterbij en dit is de dag dat de overgangsperiode tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie voorbij is. Dit houdt in dat de Britten en de Europese unie op een hele andere manier met elkaar gaan handelen.

De koninklijke verenging MKB is de overkoepelende organisatie die een gezond ondernemersklimaat wil creƫren voor het midden en klein bedrijf in Nederland. Dit klimaat zou door een No-deal Brexit verstoord kunnen worden.

Volgens Kees van Bakhuis, woordvoerder bij de MKB zijn Nederland samen met Malta en Ierland de landen die het zwaarst getroffen zouden worden door een No-deal, omdat deze landen het meeste handel drijven met het verenigd koninkrijk. Dit blijkt uit een onderzoek van de ING.

Een No-deal houdt in dat de EU en het Verenigd Koninkrijk zouden gaan handelen vanuit de WTO-regels. De WTO, ofterwijl de World Trade Organisation maakt zelf geen regels, maar gaat ervanuit dat elk land zijn eigen importtarieven hanteert. Deze regels gelden als landen het niet voor elkaar krijgen om een handelsakkoord met elkaar te sluiten. Dit is wat er zou gebeuren als de EU en het VK geen deal kunnen maken. Dit volgens Europa Nu.

Het terugvallen naar de bovengenoemde WTO-regels zou zeer funest zijn voor de visserijsector. De Pelagic Freezer Trawler-trawler Associaton (PFA) is een overkoepelende vissers organisatie waar 9 vissersbedrijven onder vallen. Onder de PFA vallen alleen kleine familiebedrijven. Deze bedrijven zijn met elkaar in het bezit van 23 vissersboten. PFA zijn hoofddoel is het behouden van een duurzaam visklimaat nu en in de toekomst.

Meer info is te vinden via deze links:

MKB: https://www.mkb.nl/over-mkb-nederland

Onderzoek ING: https://www.ing.nl/zakelijk/kennis-over-de-economie/onze-economie/internationale-economie/nederland-hard-geraakt-bij-no-deal-brexit.html

Onderzoek Freight transport associaton:

Europa Nu: https://www.europa-nu.nl/id/vga3fybfzxyp/wereldhandelsorganisatie_wto

PFA: https://www.pelagicfish.eu/

https://youtu.be/dukgs_RmG4Q

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *