Genoeg aandacht voor gehandicaptenzorg in corona tijden?

Genoeg aandacht voor gehandicaptenzorg in corona tijden?

Foto: Julia van Hagen

Vaak gaat het over de zorg de laatste tijd, ze ervaren veel problemen tijdens de coronacrisis. Bij de zorg denken veel mensen aan ziekenhuizen en verpleeghuizen, maar de gehandicaptenzorg wordt vaak vergeten. Hoe gaat het er in deze zorgsector aan toe? Melanie van Hagen, medewerker binnen Esdégé-Reigersdaal met een groep gehandicapten, vertelt over haar ervaring.

Gehandicapt zijn, kan op veel verschillende manieren. Denk aan lichamelijk of mentaal. Iedereen die niet meer door hun ouders of zelfstandig voor zichzelf kunnen zorgen, komen terecht in de gehandicaptenzorg. De eerste vorm is een verstandelijke beperking. Dit wordt vastgesteld als het IQ lager is dan 70. Ook binnen deze verstandelijke beperking zijn verschillende gradaties: licht (IQ 50-70), matig (IQ 35-50) en ernstig (IQ 35 en lager). Deze beperking is meestal aangeboren, maar soms kan het ook niet aangeboren hersenletsel zijn die een beperking veroorzaakt. Mensen hebben hierbij pas na de geboorte de beperking gekregen, denk aan de gevolgen van een hersenbloeding bijvoorbeeld. De andere vorm is lichamelijke beperkingen te denken valt aan een ledemaat missen of een verlamming. Een andere vorm van beperking is een zintuiglijke beperkingen deze kan worden ingedeeld in 3 groepen: visuele beperking, auditieve beperking of een combinatie van de twee (doofblindheid). Wat de gehandicaptenzorg zo lastig maakt is dat het vaak niet alleen enkelvoudig voor komt. Met de zogenoemde meervoudige beperkingen zijn er cliënten die lichamelijke en verstandelijke beperkingen hebben. Door alle verschillende soorten vormen werken organisaties vaak met verschillende groepen, bijvoorbeeld licht gehandicapten gescheiden van de ernstig gehandicapten.

Door de corona tijd zijn een ook in deze zorg veel aspecten veranderd. Bezoek was in het begin net als in de verpleeghuizen verboden en activiteitencentra werden gesloten. ‘De cliënten mochten alleen maar op de kamer blijven terwijl ze normaal werk verrichten die op niveau is ingedeeld,’ vertelt werknemer Melanie van Hagen. ‘Alle activiteiten die er nog waren werden bij de cliënt op het appartement zelf gegeven.’ Ook werd het personeel gevraagd om allemaal met handschoenen en zoveel mogelijk/waar mogelijk op 1,5 meter afstand te werken.

Gelukkig werden er versoepeling door het kabinet ingevoerd en zo ook in de gehandicaptenzorg. Allereerst was bezoek weer in mate welkom. Ook werden er snel weer activiteiten georganiseerd en mochten de cliënten weer naar “het werk”. In de handreiking van bezoek staan de richtlijnen waaraan alle gehandicaptenzorg instellingen zich aan moeten houden. Om een korte samenvatting te geven, hierbij de belangrijkste punten:

  • Iedereen houdt zich aan de RIVM-richtlijnen, denk aan 1,5 meter afstand en bij niezen of hoesten aan de binnenkant van de elleboog
  • Iedere cliënt heeft recht op bezoek voor het sociale welzijn van de cliënten
  • Als er klachten zijn bij de cliënt of bij de bezoeker kan het bezoek geweigerd worden

Niet alleen deze bezoekregelingen werden versoepeld, ook mochten de cliënten weer van de kamer af om activiteiten te doen. Van tekenen tot werken in een speciale horeca plek alles ging weer open en de cliënten konden weer een dagbesteding doen. Wel zijn er natuurlijk ook hier nieuwe regels om COVID-19 buiten de deur te houden. Hier gaat het dan voornamelijk om hygiënische regels, denk aan genoeg mogelijkheden om handen te wassen, helpen met afstand houden van anderen en tussentijds veel schoonmaken en desinfecteren door de begeleiders. Voornamelijk afstand houden blijkt erg moeilijk te zijn voor de gehandicapten. In deze handleiding wordt dan ook een oproep gedaan aan de begeleiders om hier zo goed mogelijk mee te helpen en op te letten. Ook wordt er ruimte gegeven om op maat eigen invulling te geven door de diversiteit van activiteiten en locaties.

Helaas is er altijd kans op een tweede golf die Nederland kan overspoelen met Corona besmettingen. De angsten zijn dan ook zeker binnen de zorgsector, omdat ze hebben gezien hoe erg het kan worden. Melanie: “Personeel moet nu al gaan werken, niet alleen met handschoenen, maar ook mondkapjes. Dit veroorzaakt soms vervelende situaties omdat sommige cliënten het erg eng vinden zo een mondkapje.” Bij positief geteste cliënten of verdacht van Corona worden al meer maatregelen gesteld. Melanie vertelt dat ze dan dezelfde uitrusting aan moeten als het ziekenhuis. “Gelukkig mogen cliënten nog wel naar de activiteitencentra!” Niet alleen komen er steeds meer positieve Corona uitslag binnen bij de cliënten, maar ook het personeel loopt de besmetting op. “We worden als personeel gevraagd om onze sociale contacten zo veel mogelijk te beperken om besmettingen te voorkomen. De druk kan anders te groot worden als er een te kort aan personeel ontstaat.”

Luister maar mee naar de uitzending van SvJ Today van 14 september, waarin Melanie van Hagen vragen beantwoord van de presentatoren:

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *