Is warm lunchen gezonder dan een broodje kaas?

Is warm lunchen gezonder dan een broodje kaas?

Foto: Julia van Hagen

Een broodje kaas tussen de middag is voor ons Nederlanders de gewoonste zaak van de wereld. In veel buitenlandse landen kijken ze ons raar aan. Zij zijn namelijk gewend om warm te lunchen. Denk aan Italië waarbij ze ook rond een uur of twaalf al een pasta voorschotelen of in Brazilië waar ze lunch zien als de belangrijkste maaltijd van de dag en vaak een gerecht met rijst en bonen eten. Vroeger aten wij Hollanders ook warm tussen de middag, maar dat is veranderd. Waardoor zijn we van warm lunchen naar broodjes tussen de middag gegaan? En wat is gezonder, warm of koud lunchen?   

Geschiedenis

Eerst gaan we kijken naar de veranderingen in de geschiedenis. Als we vragen aan onze opa’s en oma’s is er een grote kans dat ze ons vertellen dat er tussen twaalf en twee uur s’ middags aardappelen, groeten en vlees op tafel stonden en dat er rond de avonduren een broodmaaltijd werd geserveerd. Dit deden ze met de gedachte dat de werklieden de energie s’ middags nodig hadden in plaats van s’ avonds. Het werk was toen vaak fysiek zwaarder dan dat de meeste mensen nu doen. Toen de welvaart omhoogging en meer mensen op kantoor gingen werken in plaats van op het land werd het lastiger om warm te eten tussen de middag. “Het broodje met beleg werd veel handiger om mee te nemen naar het werk en om even snel tussendoor naar binnen te werken”, vertelt gewichtsconsulent Barbara Stoop.

Gezonder?

Na de verandering van warm maaltijden tijdens de lunchen naar een broodje kaas, is het interessant om te kijken wat nu gezonder is voor ons. In een onderzoek van de Britse universiteit van Nottingham concludeerde ze dat de hogere inname van calorieën in de middag in plaats van in de avond mee zou helpen met gewichtsverlies. Met dit onderzoek verwijzen ze terug naar hoe onze voorouders het deden want de voorwaarde zit er wel aan dat er geen twee keer warm wordt gegeten. “Een warme maaltijd bevat vaak meer calorieën dan een koude of broodmaaltijd”, aldus Barbara Stoop. “Als je twee warme maaltijden neemt op een dag kan je uiteindelijk toch ongezond bezig zijn omdat je te veel calorieën binnen krijgt dan nodig.” Het gaat dus veel meer over hoe gezond de warme maaltijd tussen de middag is. Bij het voedingscentrum adviseren ze een lunch van 350 tot 550 calorieën. Ook adviseren ze om tussen de middag alvast groentes te eten zodat je sneller aan het minimaal gewenste gewicht aan groentes komt. Het kan dus gezonder zijn om warm te lunchen maar daar zitten wel haken en ogen aan.

Voordelen

Warm lunchen heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Eerst gaan we even kijken naar de voordelen. Nederlanders eten over het algemeen te weinig groeten. Uit de voedselconsumptiepeiling van het RIVM komt dat wij Nederlanders rond de 131 gram aan groentes eten. Dit is te weinig als we kijken naar de geadviseerde hoeveelheid van voedingscentrum. Zij adviseren 250 gram aan groentes voor een gezonde eetstijl. Door s’ middags warm te eten is de kans dat je meer groentes binnen krijgt groter omdat je dan niet alleen in de avond maar ook in de middag de groentes in neemt.

Een tweede voordeel is dat warm eten meer tijd en aandacht kost dan snel een boterham tussendoor. Stoop: “Als je langer moet kauwen en meer je best moet doen, moet je lichaam ook meer zijn best doen om alles te verteren. Tijdens het kauwen komt er speeksel vrij die helpen bij het spijsverteringsproces en door dit proces voel je je sneller vol en verzadigd. Door veel meer te kauwen ga je door de dag heen minder snacken.”

Nadelen

Een van de voornaamste nadelen is toch wel de ‘after lunch-dip’. Zo een dip houdt in dat je je iets moeier voelt na het eten van de maaltijd. Je lichaam moet focussen op het verteren en meestal helpt het om te bewegen voor of na de maaltijd. Omdat een warme lunch meer calorieën bevat dan een koude lunch, heeft je lichaam waarschijnlijk meer moeite om het te verteren. Dit kan resulteren in een ‘after lunch-dip’ die we in de avond kennen als een ‘after dinner-dip’. Ook is het niet altijd handig om warm eten mee te nemen naar je werk of andere afspraken. Wel staat hier tegenover dat je voor de gezondheid soms een klein beetje extra moeite moet doen, maar uiteindelijk wel gewenst resultaat geeft.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *