Neem een kijkje bij visuele kunst spektakel ‘Bring Your Own Beamer’

Neem een kijkje bij visuele kunst spektakel ‘Bring Your Own Beamer’

Bring Your Own Beamer is weer in Utrecht. Al tien jaar lang is BYOB een begrip in de Utrechtse kunstkringen. De laatste paar keer ook nauw verbonden met de Interactieve tak van het Nederlands Film Festival. “Het is een eenmalige media kunst manifestatie, waar de beamer centraal staat”, zegt Jan Willem Campmans. Als organisator van dit evenement houdt hij zich bezig met het soepele verloop van deze avond.

Bring Your Own Beamer is origineel een concept van media kunstenaar Rafaël Rozendaal, tien jaar geleden kwam hij hier op omdat hij dit miste in het Nederlandse kustlandschap. Voorheen speelde BYOB zich altijd binnen af, dit jaar hebben ze het anders aangepakt. Vanwege de coronacrisis is er dit jaar een buiten route. Deze route loopt door de gehele binnenstad en heeft veel buitenlocaties, maar daarnaast ook een aantal COVID proof binnen locaties. 

Het staat letterlijk in de naam en het is ook een van de belangrijkste aspecten van BYOB, iedereen kan meedoen. Iedereen die iets wil laten zien kan zelf met zijn of haar beamer aan komen en exposeren. Dit jaar heeft de organisatie er wel voor gekozen om een aantal werken in reprise te laten gaan. Dit houdt in dat werken van voorgaande edities, dit jaar opnieuw te zien zijn tijdens het evenement.

In deze reportage neem ik een kijkje bij een van de binnenlocaties van Bring Your Own Beamer. Neem een duik in de schaars verlichte onderbuik van de vroegere locatie van de Broesse aan de oude gracht. Het enige licht zijn de projecties die her en der verspreid staan door de ruimte. Ik ga in gesprek met verschillende kunstenaars die hier exposeren, sommigen al ervaren en anderen voor de eerste keer. De kunstenaars vertellen over hun werk en hun ervaringen met Bring Your Own Beamer.

Bring Your Own Beamer gemist? Volgend jaar is de manifestatie weer terug.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *