Week tegen eenzaamheid: “Dat is moeilijk voor mij”

Week tegen eenzaamheid: “Dat is moeilijk voor mij”

Bron: Jara Helms

VEENENDAAL – Van donderdag 1 oktober tot en met 8 oktober is het de week tegen de eenzaamheid. Dit is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Met het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid wil de overheid de trend van eenzaamheid onder ouderen doorbreken. Want hoe erg is de eenzaamheid eigenlijk op dit moment?

In het algemeen neemt het percentage op sociale eenzaamheid worden meer toe naar maten een persoon ouder wordt. Bij emotionele eenzaamheid geldt is dat met name bij een leeftijd van 75 jaar. Oorzaak; vanaf die leeftijd is er een grotere kans op eenzaamheid door een opeenstapeling van verschillende gebeurtenissen. Denk hierbij aan een overlijden van een partner en leeftijdsgenoten. Bij een leeftijd van 85+ voelt 63% zich eenzaam. Al deze informatie is te vinden op Volksgezondheidenzorg.info. Dit is een product van het RIVM die open, onafhankelijke en wetenschappelijke data biedt. De informatie is tot stand gekomen in samenwerking met groot aantal experts van verschillende instituten.

Corine van de Pol is verpleegkundige EVV’er (Eerst Verantwoordelijke Verzorgende) van 27 cliënten op het woonzorgcentrum ’t Boveneind in Veenendaal en ziet deze problemen zeker terug komen. Corine regelt alle taken rondom de cliënten, zoals onder andere een zorgplan opstellen. Doordat zij nauw contact heeft met de ouderen die op ’t Boveneind wonen is zij goed op de hoogte van de situatie van ieder persoon. ‘Er is hier heel veel eenzaamheid, en natuurlijk ook in de periode van corona is het nog erger geworden’.

Maar wat kunt u zelf doen om de eenzaamheid tegen te gaan? Op de site van ‘Een tegen Eenzaamheid’ zijn tips te vinden, zoals een klein gebaar om iemand aan te spreken. Ook staat er aangegeven hoe u eenzaamheid kunt herkennen en wat u eraan kunt gaan doen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *