Premières online kijken

Premières online kijken

Foto: Sarah Cuiper Stadsschouwburg Utrecht

UTRECHT-De 40eeditie van het Nederlands Film Festival heeft van 25 september tot 3 oktober plaatsgevonden. Anders dan andere jaren konden mensen online deelnemen aan het festival. HKU-studente Wietske Overdijk heeft hier samen met haar klasgenoten gebruik van gemaakt.

Zij hebben dit op een bijzondere manier gedaan, namelijk door in een grote collegezaal op een beamer de premières te bekijken. Zo hebben ze tóch een beetje dat bioscoopgevoel. “Het enige wat ik mis, is dat je niet ergens heengaat, het is geen uitstapje. ” vertelt Wietske. Wanneer de aftiteling op het scherm verschijnt begint het nabespreken van de film. Iedere film wordt uitvoerig besproken door de studenten. Over de shortfilm Marlon Brando waren ze allemaal te spreken. “Het was heel realistisch en puur”.

De enige film die Overdijk in een bioscoop heeft gezien, is de openingsfilm van het festival Buladóvan Eché Janga. “De locatie, het scenario, alles klopte gewoon.” Zegt Wietske. Buladó viel niet alleen bij de HKU-studente in de smaak. De film heeft een Gouden Kalf voor de Beste Nederlandse Film gewonnen afgelopen vrijdag. De meeste prijzen zijn gewonnen door Kapsalon Romy, een film die Overdijk als “Lief en zacht” omschreef.

Het Nederlands Film Festival is normaliter gefocust op Utrecht, maar vanwege het coronavirus waren de premières door steden in het hele land en dus ook online te bezoeken. In 100 verschillende zalen verdeeld over 70 steden kon men genieten van de nieuwste films.

Over de auteur

Sarah Cuiper

Journalist

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *