Body Language: kunst vanuit een ander perspectief

Body Language: kunst vanuit een ander perspectief

Foto: Heleen Fuhri Snethlage

Utrecht – Vorige week vrijdag op 25 september heeft Museum Catharijneconvent, te Utrecht, een nieuwe expositie geopend: Body Language. Tijdens een wandeling tussen verschillende zalen komen bepaalde lichaamsdelen respectievelijk aanbod; bloed, haar, huid, hoofd en borst. En dit allemaal vanuit het oogpunt van het middeleeuws tijdperk tussen de jaren 1300 en 1500. Bezoekers krijgen een totaal ander beeld te zien van de kunst die in die periode is gemaakt dan dat zij gewend zijn.
De expositie bestaat voornamelijk uit beelden en schilderijen. Er wordt bezoekers echter sterk aangeraden om hun mobiele telefoons mee te nemen zodat er hen de betekenis achter deze beelden of schilderijen vertelt kan worden middels de mobiele apparatuur.

De tentoonstelling brengt de kunst vanuit die periode in een heel ander licht. De meeste Nederlanders zijn wel eens in een katholieke kerk geweest waar Jezus aan een kruis hangt met een beetje bloed dat uit zijn wonden sijpelt en waar Maria netjes bedekt staan afgebeeld. “Deze expositie vertelt de andere kant van de katholieke kerk en zich richt op het belang van het lichaam in deze stroming van het Christendom. Het lichaam is namelijk wat Jezus ook mens maakte en niet alleen goddelijk,” vertelt Wendelien van Welie, de gastconservator.

Om de expositie te kunnen bekijken is het belangrijk om van te voren een tijdslot te reserveren zodat niet te veel mensen aanwezig zullen zijn in de zalen. Tevens is het verplicht om een mondkapje te dragen tijdens het bezoeken van de tentoonstelling en in één richting te lopen in verband met COVID-19.

De expositie is tot 17 januari, indien de coronamaatregelen dit toestaan, te bezichtigen in Museum Catharijneconvent.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *