Padel: de groeiende sport

Padel: de groeiende sport

Foto: Julia van Hagen

De snelst groeiende sport van Nederland is op dit moment padel. Een racketsport die op een blauwveldje wordt gespeeld omringt met plastieken wanden en hekwerk. Onverwachte rally’s en samenwerking met de partner maakt het spannend en dynamisch.

Oorspronkelijk is de sport uitgevonden in Mexico rond 1962. Al snel werd het bekend in Argentinië en Spanje. In Spanje is het nu zelfs de meest populaire sport na voetbal. Het duurde wel even voordat de populariteit de zee overvloog naar Nederland. De sport werd uiteindelijk echt omarmt toen er sinds 2011 een speciale bond voor padel (NPB) werd opgericht. De eerste banen in Nederland waren te vinden rond de grote steden, Amsterdam (vijfhuizen) en Rotterdam (Spijkenisse).

Maar hoe speel je het nou? Je begint met een speciaal racket die kleiner in voormaat is dan een tennisracket en geen snaren heeft. Om geen luchtweerstand te hebben zitten er gaten in. Ook de bal is niet hetzelfde als een tennisbal, maar lijkt er wel erg op. Het gewicht is iets meer dan een normale bal. Om weer terug te komen op tennis zijn de basis spelregels van padel hetzelfde als bij tennis. De bal moet over het net in het vak van de tegenstander geslagen worden. Het grote verschil is dat er wanden en muren om het veld heen staan waar de bal tegen aan mag komen. De bal mag de grond maar één keer raken, maar daarvoor kan hij wel tegen de muur of hek komen die de bal een gekke wending kunnen geven. Ook maakt deze toevoeging de mogelijkheid voor lagere rally’s omdat de bal niet zo snel uit gaat zoals bij tennis.

Er zijn inmiddels al meer dan 150 locaties over het hele land. Grootste kans dat het hier niet bij blijft. Omdat het de snelst groeiende sport van Nederland is, volgens de Nederlandse Padelbond, kunnen we in de nabije toekomst nog meer locaties verwachten.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *