De maand voor borstkanker

De maand voor borstkanker

Foto: Julia van Hagen

Borstkanker staat tweede op de lijst van meest voorkomende kanker in Nederland. Pink Ribbon, een organisatie onder KWF-kankerbestrijding, zet zich specifiek in op borstkanker. Van geld inzamelen tot aandacht geven aan de ziekte, de organisatie doet er alles aan om borstkanker te bestrijden.

Sinds oktober 2016 bestaat de Pink Ribbon onder de vleugel van de wel bekende KWF-organisatie, maar de organisatie bestaat al langer. Borstkankervereniging Nederland richtte het op in 2003. Hier zaten ze nog vast aan de moederorganisatie en ondertussen is het een zelfstandig merk geworden binnen Nederland.

‘Aandacht voor borstkanker is ongelofelijk belangrijk’, vertelt Annebel Schipper, woordvoerder van Pink Ribbon. ‘Als we kijken naar de cijfers van borstkanker in Nederland is dat meestal wel schrikken.’ Borstkanker is bij vrouwen de meest voorkomende kanker. In 2019 zijn er 17.037 vrouwen gediagnostiseerd met borstkanker. Gelukkig is de overlevingskans gestegen als er gekeken wordt naar afgelopen jaren. Toch sterven er ongeveer 3000 mensen per jaar. Pink Ribbon doet er alles aan om financieel onderzoeken te ondersteunen.

Door de jaren heen zijn er al meer dan 200 onderzoeken en trajecten die allemaal iets kunnen opleveren in de bestrijding tegen borstkanker. Dit kan op het gebied van behandelen, nazorg en preventieve testen. Het onderzoek waar Joke Harteberg aan mee heeft gedaan was de MINDACT-studie. Deze studie ontwikkelde doormiddel van testen, de MammaPrint. Hierbij kan er gekeken worden of chemotherapie nodig is. Voor deze nieuwe ontwikkeling werden vrouwen na de operatie nog blootgelegd aan chemotherapie om zo uitzaaiingen te voorkomen. Door onderzoek bleek dat er bij veel vrouwen helemaal geen uitzaaiingen konden komen en dus onnodig de chemo hebben ondergaan. ‘Chemo heeft zo veel effect of je leven, als het niet nodig is wil je dat graag van tevoren weten.’ vertelt Joke Harteberg.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *