Voorlopig geen familiebezoeken in Marokko

Voorlopig geen familiebezoeken in Marokko

NEDERLAND, MAROKKO- De Corona noodtoestand is in Marokko momenteel verlengt tot 10 Oktober met mogelijkheid tot verlenging. Steden als Casablanca en Marrakesh zijn volledig afgesloten en mag je DUS helemaal niet in, en veel andere steden zijn afgesloten voor buitenlanders en niet-inwoners. Dit duurt al geruime tijd en zo kunnen Nederlanders met Marokkaanse afkomst al lange tijd niet naar hun land van herkomst en dus vaak niet naar familie. ‘’Normaal ga ik elk jaar twee maanden naar Marokko om familie te bezoeken, maar nu kon ik de hele zomer er niet naar toe en de vraag is wanneer het wel weer mag,” bevestigt Wasim.

Voor veel Nederlanders van Marokkaanse afkomst, is dit een vervelende maatregel. ‘’Mijn oma is ook al op leeftijd en onze tijd samen wordt nu wel weggenomen,’’ zegt Mustapha Mkik. Ook Nederlanders met zowel een Nederlands als Marokkaans paspoort mogen momenteel Marokko niet in. Dit kan de welbekende identiteitscrisis die sommige jongeren van een tweede of derde generatie in Nederland, nog groter maken. Het niet welkom zijn in een land waar jij een paspoort van hebt en dus waar jij deel van uit hoort te maken, kan ondanks het begrip voor de situatie, volgens de 22-jarige Hamza, hard aankomen.

Niet alleen de familiebezoeken en jaarlijkse vakanties zijn nu onmogelijk, maar ook het begraven in Marokko kan nu niet. ‘’In het mortuarium op Schiphol staan tientallen doodskisten, soms al drie weken. Zij kunnen niet worden vervoerd naar het land van herkomst van de overledenen. Dat komt omdat veel landen hun grenzen hebben gesloten vanwege het corona virus. Vooral voor moslims is dat een probleem, omdat zij hun doden binnen 24 uur moeten begraven,’’ zegt Hans Heikoop tegen de NOS.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *