Klimaatverandering tegen gaan door af en toe dat stukje vlees te laten liggen

Klimaatverandering tegen gaan door af en toe dat stukje vlees te laten liggen

Elke dag worden er ruim 1,7 miljoen dieren in Nederland geslacht voor de bio-industrie, iets wat niet alleen direct te maken heeft met dierenleed maar ook met vervuiling van het milieu. Bij de teelt van landbouwgewassen en het houden van dieren komen CO2, methaan en lachgas vrij, wat allen bij draagt aan de opwarming van de aarde. Redenen voor steeds meer mensen om te kiezen voor een vegetarische levensstijl, maar nog lang niet genoeg vindt WakkerDier. Op 4 oktober is het weer zo ver: Eet Geen Dieren Dag. Een jaarlijks terugkomend evenement op dierendag, georganiseerd door Wakker Dier, om mensen aan te sporen minder dierlijke producten te consumeren.

 

Dat de bio-industrie schadelijk is voor het milieu is dus bekend, maar welke omvang neemt deze schade eigenlijk aan? Per dag zorgt de bio-industrie ervoor dat er ruim dertig miljoen kilo CO2 in Nederland wordt uitgestoten, dit zorgt voor even veel schade als dat een auto zal geven wanneer het 176 miljoen kilometer rijdt.

WakkerDier maakt zich sterk voor het dierenleed en de milieuschade veroorzaakt door de bio-industrie. Tijdens Eet-Geen-Dieren-Dag wordt er aandacht gevraagd voor deze onderwerpen en worden mensen aangespoord om dat stukje biefstuk voor een dag aan de kant te leggen. Op deze manier zal er meer bewustzijn gecreëerd worden over het eten van dierlijke producten en zullen mensen merken dat een vegetarische levensstijl verder gaat dan alleen een krop sla eten, een misverstand dat nog vaak voorkomt.

Ik spreek vandaag met Carly Gommers, een studente die er een aantal jaar geleden voor koos om vegetarisch door het leven te gaan. Hoe kijkt zij tegen de bio-industrie? En heeft volgens haar Eet-Geen-Dierendag nut?

De persvoorlichters van WakkerDier lieten weten niet mee te willen werken aan het item.

Over de auteur

Amber IJpelaar

Als tweedejaars journalistiek carrière sta ik uiteraard nog volledig aan het begin van mijn leerweg, maar stil zit ik zeker niet. Naast de online lessen die ik vanaf mijn laptop thuis in 's-Hertogenbosch volg, ben ik iedere vrijdag in Amsterdam te vinden als freelance journalist. Ik schrijf hier voor het nieuwe online platform www.highhumans.com. Ik ga hier over de rubriek 'Confessions of High Humans', waarin ik recreatieve drugsgebruikers interview over zijn/haar ervaringen. Ik ben altijd erg nieuwsgierig naar de wereld om mij heen en wil het liefst ieder detail te weten komen over bepaalde onderwerpen. Vandaar mijn voorliefde voor het journalistieke vak. Uiteindelijk wil ik mijzelf bezig houden met het maken van documentaires en achtergrond verhalen over 'blauwe plek' onderwerpen in de samenleving, zoals ik het zelf graag noem. Dit zijn onderwerpen waarover mensen liever niet praten en wanneer het te sprake komt, een luchtiger onderwerp aankaarten. Ik wil mij als journalist bezighouden met het doorbreken van taboo's en moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *