Backpacken tijdens een pandemie: “als ik naar huis ging zou ik nooit meer terug naar Australië kunnen op hetzelfde visum”

Backpacken tijdens een pandemie: “als ik naar huis ging zou ik nooit meer terug naar Australië kunnen op hetzelfde visum”

Merel Laan is nog voor de uitbraak van het coronavirus gaan backpacken in Australië. Ze verliet haar thuis in Alkmaar en besloot voor onbepaalde tijd naar Australië te gaan, en in een camper door het land te reizen.

Voordat ze door het land zou trekken, moest ze eerst haar visum kunnen verlengen. Hiervoor moest. Ze drie maanden in de agrarische sector werken en landbouwwerk verrichten. Dit bleek echter erg moeilijk, omdat de werkgevers hun eigen werknemers in dienst lieten, in plaats van dezelfde banen aanbieden aan nieuwe backpackers. Hierdoor was er erg moeilijk een baan te vinden in deze sector, en stond Merel een aantal maanden geparkeerd op de opritten van verschillende gezinnen. Hier kon ze zo nu en dan wat klusjes verrichten voor wat geld, om toch nog bezig te blijven en geld op te sparen voor haar grote reis.

Toen het bekend werd dat de grenzen dichtgingen in Australië, gingen de meeste backpackers weer terug naar het land van herkomst of naar hun familie. Merel bleef in Australië: “Ik had wel al wat geld gespaard, ik had een camper en ik was er toch al, dus voor mij was het eigenlijk de logische keuze om in Australië te blijven.” Doordat veel mensen teruggingen naar hun eigen land, werd de vraag naar arbeiders in de agrarische sector groter en groter. Hierdoor kregen Merel en nog veel meer backpackers die ervoor kozen in Australië te blijven veel aanbod voor een baan, want elke werkgever zocht weer een nieuw team om te helpen op hun land. “Omdat alle backpackers het land uit zijn gegaan toen corona heel serieus werd, zitten ze nu echt te springen op ons.”

Merel vertelde ook over haar visum, en dat als ze weer terug naar Nederland zou gaan ze nooit meer op hetzelfde visum naar Australië kon gaan: “Als ik naar huis ging zou ik nooit meer terug naar Australië kunnen op hetzelfde visum.”

Over de auteur

1 reactie

  1. Avatar

    Wat een mooi artikel

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *