Biologische antidepressiva in de schappen

Biologische antidepressiva in de schappen

UTRECHT – Veranderingen in onze levensstijl, denk aan: andere voeding, lichaamsbeweging en veranderende slaapritmes, kunnen invloed hebben op onze mentale gesteldheid. Zodra het eventjes niet zo goed gaat, mentaal gezien, ga je vaak naar de dokter of een expert zodat zij je verder kunnen helpen. Echter, er komen de laatste tijd veel medicijnen online die lijken op antidepressiva, maar dat officieel niet zijn door hun bestandsdelen. Hierdoor verliezen artsen en apothekers het zicht op het aantal personen die soortgelijke middelen als antidepressiva slikken en hebben ze geen zicht op hun proces.

Een van die soortgelijke antidepressivamiddelen is: Zaffranax. Het zijn pillen die je in kan nemen als je last hebt van emotioneel zijn, verdriet hebben en niet kunnen ontspannen. Door Zaffranax in te nemen worden je emoties weer gebalanceerd en krijg je weer een positieve instelling. “Ik ben er geen voorstander van om Zaffranax te gaan verkopen in drogisterijen. In België doen ze dat niet, maar in Nederland wel”, zegt Natasha, medewerker van de online Apotheker: Viata in België.

Ook spreek ik met Sarah J, die al 19 jaar antidepressiva slikt. “Zodra er geen chemische stoffen in die alternatieven zitten, die wel in normale antidepressiva zit, zie ik geen probleem.” Echter, je gooit toch stoffen in je lichaam, biologisch of niet, die toch spelen met je emotionele toestand. Er wordt niks gecontroleerd door een arts of apotheker. “Het is altijd fijn als je daar een beetje advies bij zou kunnen krijgen. Stel je neemt antidepressiva en wil dat afbouwen doormiddel van het slikken van Zaffranax, krijg je daar geen verdere uitleg of instructies bij”, zegt Natasha van de Belgische apotheek.

Er zitten dus geen harde, slechte stoffen in, waardoor het geen invloed zal hebben op zware depressies. Lichte depressies kunnen vaak al opgelost worden door het bezoeken van een psychiater of een huisarts, dus zijn deze lichte varianten dan wel nodig? En ook al is het een biologische versie van antidepressiva, moeten we mensen nog steeds zomaar laten spelen met hun emotionele balans, terwijl we niet weten wat hun achtergrond is?

Over de auteur

Julia Bentveld

Ik ben Julia Bentveld, tweedejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Op dit moment ben ik werkzaam bij de GGD Regio Utrecht en schrijf ik voor Indebuurt. Ik ben multimediaal inzetbaar van het editen van video's tot het schrijven van een reportage.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *