Coronacrisis legt tekort aan studentenwoningen pijnlijk bloot

Coronacrisis legt tekort aan studentenwoningen pijnlijk bloot

Door de Coronacrisis wordt het probleem van een tekort aan studentenwoning nogmaals duidelijk blootgelegd. Mocht je ‘tekort studentenkamers’ intypen op een zoekmachine op het internet, dan vind je al snel een hit. Het AD meldt zelfs een tekort aan studentenwoningen voor de komende zeven jaar. Dit probleem schuift nu juist tijdens de Coronacrisis naar voren, en dit is waarom.

Madelon van Gameren, communicatiedeskundige van Stichting Studentenhuisvesting, bevestigt dat er door de Coronacrisis een groot aantal kamers leegstaat. Deze kamers hebben een oorspronkelijke bestemming voor een exchange-student. Dit zijn buitenlandse studenten die voor een korte tijd komen studeren in Nederland. Organisaties zoals de SSH, kopen panden op in studentensteden en verhuren die kamers vervolgens aan buitenlandse studenten.

Door het teruggelopen aantal buitenlandse studenten, komen sommige panden leeg te staan. Deze panden van bijvoorbeeld de SSH, krijgen een andere bestemming op dit moment. Zo krijgen sommige panden een maatschappelijke bestemming. Maar veel panden kunnen nu worden opgevuld met Nederlandse studenten. Zo vertelt van Gameren dat er ook een toename is te merken in het aantal Nederlandse studenten dat een kamer zoekt.

Hoewel het RTLNieuws bericht dat de Coronacrisis juist positief is voor Nederlandse studenten, is dit een oplossing voor op de korte termijn. Nederlandse studente Juliette, is dit jaar fiscale economie gaan studeren. Zij heeft haar zoektocht naar een kamer net achter de rug. Zij woont op dit moment in de wijk Kralingen in Rotterdam met drie andere studenten. Echter heeft zij expres niet gekozen voor een studentenwoonorganisatie in de zoektocht naar een kamer. De positieve berichtgeving over meer kamers is ligt in haar ogen anders. Zij ziet dit meer als een oneerlijke en korte oplossing. “De oplossing vind ik vrij oneerlijk, Nederlandse studenten kunnen er maar kort zitten en dan moet je de kamer uit. Lijkt mij eigenlijk niet zo fijn.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *